Sok z aronii. Trik na pozbycie się gorzkiego smaku owoców
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dodaj trochę cukru
Miłośnicy przetworów z aronii wskazują, że dodanie nieco cukru to skuteczny sposób na złagodzenie cierpkiego smaku. Jednak należy pamiętać, że nie jest to metoda przeznaczona dla cukrzyków czy osób, które zwracają uwagę na ilość spożywanego cukru.
Zamroż aronię przed przetworzeniem
Znacznie lepszym i bardziej uniwersalnym sposobem jest zamrożenie owoców aronii przed przetworzeniem. Wystarczy na kilka dni umieścić owoce w zamrażalniku, by schłodziły się w minusowej temperaturze. To proste działanie pozwoli na pozbycie się cierpkiego smaku, nie tracąc przy tym cennych składników.
Wypróbuj ten sposób i ciesz się smakiem pysznego soku z aronii, który nie będzie obarczony nieprzyjemną cierpkością. To doskonały sposób na zachowanie wszystkich wartości odżywczych tych zdrowych owoców!