Konfitura z aronii i jabłek - tego po prostu nie może zabraknąć w spiżarni
Do przeczytania w ok. 1 min.
Konfitura pełna witamin
Aronia to owoc, który ma wiele zalet zdrowotnych. Jest bogaty w przeciwutleniacze i witaminy. Wiadomo również, że jagody aronii mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że mają niską zawartość cukru i węglowodanów.
To sprawia, że jagody aronii są zdrowym wyborem dla diabetyków i osób stosujących dietę niskowęglowodanową. Jagody aronii mają również mniejszą liczbę kalorii niż większość owoców i warzyw, co czyni je idealnym pokarmem dla osób na diecie.
Jagody aronii, znane również jako aronia, to cierpkie, czerwone jagody, które są doskonałym źródłem witaminy C. Są dobrym źródłem przeciwutleniaczy i zawierają szeroką gamę innych składników odżywczych, w tym wapń, żelazo, magnez, potas, cynk oraz witaminy A i B.
Jak zrobić konfiturę z aronii?
Do przygotowania pysznej konfitury potrzebujemy:
- 1,5 kg aronii
- 1,5 kg jabłek
- ½ kg cukru
- 1 łyżka kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
Aby pozbyć się gorzkiego smaku aronii, to warto wstawić ją na kilka dni do zamrażarki przed przygotowywaniem dżemu. Do dużego garnka wsypujemy aronię i jabłka, które wcześniej pokroimy. Do tego dolewamy kwasek cytrynowy i dosypujemy odpowiednią ilość cukru.
Konfiturę gotujemy przez 45 minut i później blendujemy na gładką, jednolitą masę. Konfiturę przelewamy do małych, wyparzonych słoiczków. Na koniec pasteryzujemy.