Konfitura z aronii i jabłka
Canva.com

Konfitura z aronii i jabłek - tego po prostu nie może zabraknąć w spiżarni

Aroniowa konfitura z dodatkiem soczystego jabłka to doskonałe smarowidło na chrupiące tosty na słodko. Uwielbiamy ten przepis, a teraz, gdy kończy się lato i w ogrodach pojawia się coraz więcej dojrzałych owoców, to warto mieć go pod ręką.
Reklama

Konfitura pełna witamin

Konfitura z aronii i jabłka
Canva.com

Aronia to owoc, który ma wiele zalet zdrowotnych. Jest bogaty w przeciwutleniacze i witaminy. Wiadomo również, że jagody aronii mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że mają niską zawartość cukru i węglowodanów.

To sprawia, że jagody aronii są zdrowym wyborem dla diabetyków i osób stosujących dietę niskowęglowodanową. Jagody aronii mają również mniejszą liczbę kalorii niż większość owoców i warzyw, co czyni je idealnym pokarmem dla osób na diecie.

Reklama

Jagody aronii, znane również jako aronia, to cierpkie, czerwone jagody, które są doskonałym źródłem witaminy C. Są dobrym źródłem przeciwutleniaczy i zawierają szeroką gamę innych składników odżywczych, w tym wapń, żelazo, magnez, potas, cynk oraz witaminy A i B.

Jak zrobić konfiturę z aronii?

Konfitura z aronii i jabłka
Canva.com

Do przygotowania pysznej konfitury potrzebujemy:

  • 1,5 kg aronii
  • 1,5 kg jabłek
  • ½ kg cukru
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego lub sok z cytryny

Aby pozbyć się gorzkiego smaku aronii, to warto wstawić ją na kilka dni do zamrażarki przed przygotowywaniem dżemu. Do dużego garnka wsypujemy aronię i jabłka, które wcześniej pokroimy. Do tego dolewamy kwasek cytrynowy i dosypujemy odpowiednią ilość cukru.

Konfiturę gotujemy przez 45 minut i później blendujemy na gładką, jednolitą masę. Konfiturę przelewamy do małych, wyparzonych słoiczków. Na koniec pasteryzujemy.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama