Sposób na placki ziemniaczane bez... jajek. Znasz ten trik?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Placki ziemniaczane bez jajek — jak to możliwe?
Ich wykonanie jest banalnie proste, najwięcej pracy jest przy obieraniu i tarciu ziemniaków. W smaku nie ustępują niczym swoim jajecznym odpowiednikom. A na czym polega ich sekret?
Potrzebna jest... skrobia uzyskana z potartych ziemniaków. Chodzi konkretnie o osad, który powstaje w wyciekającej z nich wodzie. Nie wolno się go pozbyć!
Placki ziemniaczane bez jajek — potrzebne składniki
Potrzeba niewiele produktów. To bardzo minimalistyczne danie.
- 6 ziemniaków
- 2 cebule
- 4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- odrobina ostrej papryki (opcjonalnie)
Placki ziemniaczane bez jajek — jak je przyrządzić krok po kroku
Na samym początku trzeba obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce do sitka. Sitko musi znajdować się nad jakimś naczyniem — płyn, który wycieknie, będzie potrzebny.
Następnie należy obrać cebulę. Żeby nie szczypała w oczy podczas tarcia, można zrobić dwie rzeczy: albo umyć ją pod lodowatą wodą, albo schować na dłuższą chwilę do lodówki. Cebulę powinno zetrzeć się na tarce z drobnymi oczkami i również pozostawić do ocieknięcia.
Kiedy z ziemniaków przestanie wyciekać płyn, można połączyć je z cebulą i przyprawami. W soku z ziemniaków powinien wytworzyć się osad — skrobia. Ostrożnie odlać płyn, tak, żeby nie stracić znajdującego się w naczyniu proszku. Dodać skrobię do ziemniaków i cebuli, wymieszać. Na sam koniec połączyć powstałą masę z mąką i również dokładnie wymieszać.
Porządnie nagrzać patelnię i nakładać na nią łyżką niezbyt duże porcje ciasta. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż placki się zarumienią.
Placki ziemniaczane bez jajek — z czym je podawać?
Doskonałe będą ze szczypiorkiem, wegańskim lub normalnym (jeśli ktoś taki je) jogurtem. Smaczne są też z cukrem.