Pasta z orzechów włoskich – jak ją zrobić i do czego wykorzystać
Do przeczytania w ok. 2 min.
Domowa pasta z orzechów włoskich
Orzechy włoskie swoją popularność zawdzięczają nie tylko cennym właściwościom zdrowotnym. To także doskonały półprodukt, który możesz wykorzystać jako dodatek lub bazę do przygotowania wegetariańskiej pasty.
Pasta z orzechów włoskich możesz przygotować w dwóch różnych wariantach: na słodko oraz na słono. Podstawowym składnikiem są oczywiście orzechy, natomiast reszta dodatków różni się w zależności od przygotowywanego wariantu smakowego.
Lista składników – pasta orzechowa na słodko:- 2 szklanki orzechów włoskich
- 3 szklanki przegotowanej wody
- 1 łyżka naturalnego miodu
- 2 szczypty cynamonu
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 3 szklanki przegotowanej wody
- 4 suszone pomidory w oliwie
- kilka kaparów w zalewie octowej
- łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka chilli)
Jak zrobić pastę z orzechów włoskich krok po kroku
Jeśli zdecydowałaś już, na jaką pastę masz ochotę i skompletowałaś niezbędne składniki, to czas przejść do najważniejszego etapu.
- Posiekane orzechy włoskie zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw do namoczenia na ok. 3-5 godzin
- Odlej wodę, przełóż namoczone orzechy do blendera kielichowego
- Dodaj pozostałe składniki (w zależności od wybranego smaku) i dokładnie zmiksuj do uzyskania w miarę jednolitej masy
Pasta z orzechów włoskich – do czego ją wykorzystać
Domowa pasta orzechowa to świetne urozmaicenie codziennej diety. Doskonale sprawdza się jako zamiennik masła lub serka kanapkowego. Posmaruj nią kromkę świeżego pieczywa i zafunduj sobie niezapomnianą dawkę wspaniałych doznań smakowych!
W przypadku pasty na słodko możesz wykorzystać ją jako dodatek do deserów takich jak ciasta, ciasteczka, czy owocowe smoothies.