pasta z orzechów włoskich na białym talerzu
canva.com

Pasta z orzechów włoskich – jak ją zrobić i do czego wykorzystać

Pasta z orzechów włoskich to doskonałe uzupełnienie potraw wegetariańskich, która pozornie zwyczajną kanapkę w mgnieniu oka zamieni w pełnowartościową i przede wszystkim zdrową przekąskę. Mimo iż sklepowe półki uginają się po ciężarem tego typu produktów, to zachęcamy do przygotowania jej samodzielnie – tylko wtedy wiesz co jesz! Zobacz jak zrobić pastę z orzechów włoskich i do czego możesz ją wykorzystać.
Reklama

Domowa pasta z orzechów włoskich

Orzechy włoskie swoją popularność zawdzięczają nie tylko cennym właściwościom zdrowotnym. To także doskonały półprodukt, który możesz wykorzystać jako dodatek lub bazę do przygotowania wegetariańskiej pasty.

Pasta z orzechów włoskich możesz przygotować w dwóch różnych wariantach: na słodko oraz na słono. Podstawowym składnikiem są oczywiście orzechy, natomiast reszta dodatków różni się w zależności od przygotowywanego wariantu smakowego.

Lista składników – pasta orzechowa na słodko:
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 3 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka naturalnego miodu
  • 2 szczypty cynamonu
Lista składników – pasta orzechowa na słono:
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 3 szklanki przegotowanej wody
  • 4 suszone pomidory w oliwie
  • kilka kaparów w zalewie octowej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka chilli)

Jak zrobić pastę z orzechów włoskich krok po kroku

Reklama

Jeśli zdecydowałaś już, na jaką pastę masz ochotę i skompletowałaś niezbędne składniki, to czas przejść do najważniejszego etapu.

  1. Posiekane orzechy włoskie zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw do namoczenia na ok. 3-5 godzin
  2. Odlej wodę, przełóż namoczone orzechy do blendera kielichowego
  3. Dodaj pozostałe składniki (w zależności od wybranego smaku) i dokładnie zmiksuj do uzyskania w miarę jednolitej masy
obrane orzechy włoskie w niebieskiej porcelanowej miseczce
canva.com

Pasta z orzechów włoskich – do czego ją wykorzystać

Domowa pasta orzechowa to świetne urozmaicenie codziennej diety. Doskonale sprawdza się jako zamiennik masła lub serka kanapkowego. Posmaruj nią kromkę świeżego pieczywa i zafunduj sobie niezapomnianą dawkę wspaniałych doznań smakowych!

W przypadku pasty na słodko możesz wykorzystać ją jako dodatek do deserów takich jak ciasta, ciasteczka, czy owocowe smoothies.

Jak przechowywać pastę orzechową

Jeśli przygotowujesz większą ilość pasty z orzechów, to bez najmniejszych przeciwwskazań możesz przechowywać ją w lodowce, jednak nie dłużej niż 5-7 dni. Pamiętaj, aby zamknąć ją w szczelnym pojemniku, gdyż orzechy są w stanie pochłaniać zapachy z otoczenia.
Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama