Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Szukasz przepisu na danie jednogarnkowe? Oto zupa à la kebab!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dania jednogarnkowe są świetną propozycją dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Zupa à la kebab, inaczej nazywana gyrosówką zawiera sporo mięsa, a także warzyw. To smaczna propozycja dla całej rodziny.
Składniki na sycącą zupę gyros
Do przygotowania tej pożywnej zupy potrzebne nam będą następujące składniki:
- na zupę - 300-325 g polędwiczek z indyka, 3 łyżki przyprawy do gyrosu, 3 łyżki oliwy, 2 średnie ziemniaki, 1 średnia czerwona cebula, 1 czerwona papryka, 1600 ml bulionu mięsnego, 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego, 1/3 szklanki śmietany 30%, sól, świeżo zmielony pieprz czarny, 4-5 kropli tabasco;
- ponadto - kilka gałązek natki pietruszki, 1 limonka, chlebki pita.
Jak zrobić zupę à la kebab?
Canva.com
- Przygotowanie - mięso oczyśćmy z błon i ścięgien. Pokrójmy je w średniej wielkości paski i kostkę. Dodajmy przyprawę i oliwę. Zamieszajmy. Odstawmy na 10-12 minut. Znów patelnię rozgrzejmy, dodajmy mięso oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażmy około 10-11 minut, mieszając.
- Cebulę obierzmy, przekrójmy na pół i pokrójmy w półplasterki. Dodajmy na patelnię i smażmy jeszcze 5 minut. Znów bulion wlejmy do garnka, dodajmy składniki z patelni oraz pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Gotujmy 10 minut.
- Pod koniec gotowania dołóżmy koncentrat pomidorowy. Do śmietany dodajmy 3 łyżki zupy, zamieszajmy. Wlejmy do zupy i zamieszajmy. Doprawmy solą, pieprzem oraz tabasco.
- Porcje zupy przelejmy do misek, posypmy posiekaną natką pietruszki. Podawajmy z cząstkami limonki oraz podpieczonymi chlebkami pita.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!