Łapiesz szybko przeziębienie? Zrezygnuj z drogich leków. Ta "magiczna" zupa pomoże
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czy rosół jest zdrowy?
Prawie, bo jednak właściwości zdrowotne rosołu zależą od tego, w jaki sposób zostanie on przygotowany i - przede wszystkim - czy zostanie przygotowany samodzielnie, czy może kupi się go w sklepie, co oczywiście mijałoby się z celem. Nawet buliony w słoiczku są raczej mało ciekawą opcją, mimo iż lepszą od dawniej często stosowanych kostek rosołowych. Z tych kostek warto zresztą całkowicie zrezygnować i w ogóle po nie nie sięgać. Dawniej nawet perfekcyjne panie domu często dorzucały je do rosołów i innych zup w celu ich mocniejszego doprawienia, jednakże nie jest to do niczego potrzebne, a jedynie sprawia, że zupa traci część odżywczych właściwości i staje się po prostu niezdrowa.
Co dodawać do rosołu?
Jeżeli leczniczy rosół ma przejąć korzystne właściwości wszystkich dodanych do niego składników - głównie warzyw i mięsa - należy go gotować przynajmniej przez dwie lub trzy godziny, tak naprawdę im dłużej tym lepiej, oczywiście robiąc to na niewielkim ogniu. Jarzyn powinno być w nim jak najwięcej. Śmiało można więc użyć nawet podwójnej porcji warzyw do rosołu oraz różnych gatunków mięsa, za sprawą których do zupy trafią zróżnicowane witaminy i substancje mineralne. Dopełnieniem wywaru będą oczywiście klasyczne przyprawy, czyli świeżo mielony pieprz, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz spora ilość soli.
Warto też sięgnąć po podpieczoną wcześniej cebulkę, która nada zupie dodatkowego aromatu i zapewni jej piękny głęboki kolor.
Taką zupę można jeść normalnie z makaronem albo popijać ją sobie niczym prozdrowotny napój. Znakomicie sprawdzi się ona jako główny posiłek w czasie choroby, bo pozwoli choremu szybciej stanąć na nogi.