Canva.com

Takiej białej kiełbasy jeszcze nie jadłaś. Ten pikantny sos wygrywa ze wszystkimi!

Biała kiełbasa pieczona w sosie musztardowo-piwnym to pomysł zarówno na danie świąteczne, jak i pyszny obiad na co dzień. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 6 porcji.

Składniki na białą kiełbasę w pikantnym sosie

  • 6 sztuk surowej kiełbasy białej
  • 3 cebule
  • 300ml śmietany 30%
  • 50g musztardy francuskiej
  • 100g masła
  • 600g ciasta francuskiego
  • 3 gruszki
  • 500ml piwa ciemnego typu porter
  • 40g miodu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki oleju
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania białej kiełbaski w sosie

Canva.com
  1. Kiełbasę pokrój w plastry o grubości ponad 2 centymetry. Podsmaż ją na oleju aż nabierze lekko rumianego koloru.
  2. Zdejmij kiełbasę z patelni, dodaj oleju i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem soli i miodu. Kiedy cebula będzie złocista, dodaj do niej musztardę, przyprawy i piwo. Wymieszaj i gotuj całość przez 10 minut.
  3. Dodaj do garnka pieprz, masło i śmietankę. Odlej pół szklanki sosu, a do reszty dodaj kiełbasę. Całość duś razem przez 5 minut.
  4. Obierz gruszki, pokrój je w mniejsze kawałki i dodaj do gulaszu. Przelej gulasz do naczynia żaroodpornego i zaczekaj aż wystygnie.
  5. W międzyczasie roztrzep jajko z łyżką mleka. Wyjmij miasto francuskie z lodówki i wytnij taki kształt, aby przykryć naczynie żaroodporne. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem z mlekiem.
  6. Kiełbaski piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 15 minut i podawaj na gorąco.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł