Babciny sos chrzanowy w garnuszku
Canva.com

Babciny przepis na białą kiełbasę w sosie chrzanowym. Palce lizać!

Biała kiełbasa kojarzy się wielu osobom przede wszystkim z Wielkanocą, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby stała się sycącym obiadem w dowolnym terminie poza świętami. Można ją podawać w towarzystwie warzyw, z pieczywem lub ziemniakami zapiekanymi. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 6 porcji.
Reklama

Składniki na białą kiełbasę w sosie chrzanowym

Babciny sos chrzanowy w garnuszku
Canva.com
  • 6 grubych kiełbas białych (surowych)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 200g śmietany 18%
  • 125ml śmietany 30%
  • 4 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • Sól i biały pieprz

Sposób przygotowania kiełbasek w sosie

  1. Obierz cebulę, pokrój ją w piórka i podsmaż na maśle.
  2. Kiedy cebula będzie miała złocisty kolor, dodaj do niej chrzan, obie śmietanki i majeranek. Podgrzej całość na małym ogniu, cały czas mieszając, i dopraw sos białym pieprzem oraz solą.
  3. Przelej cały sos do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski nakłuj widelcem z dwóch stron i ułóż je na sosie.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz całość przez 36 minut. Kiełbaski powinny być rumiane na górze. Warto podawać je z buraczkami i pieczywem, ale równie dobrze komponuje się z ziemniakami.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama