Canva.com
Babciny przepis na białą kiełbasę w sosie chrzanowym. Palce lizać!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Biała kiełbasa kojarzy się wielu osobom przede wszystkim z Wielkanocą, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby stała się sycącym obiadem w dowolnym terminie poza świętami. Można ją podawać w towarzystwie warzyw, z pieczywem lub ziemniakami zapiekanymi. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 6 porcji.
Reklama
Składniki na białą kiełbasę w sosie chrzanowym
Canva.com
- 6 grubych kiełbas białych (surowych)
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 200g śmietany 18%
- 125ml śmietany 30%
- 4 łyżki chrzanu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- Sól i biały pieprz
Sposób przygotowania kiełbasek w sosie
- Obierz cebulę, pokrój ją w piórka i podsmaż na maśle.
- Kiedy cebula będzie miała złocisty kolor, dodaj do niej chrzan, obie śmietanki i majeranek. Podgrzej całość na małym ogniu, cały czas mieszając, i dopraw sos białym pieprzem oraz solą.
- Przelej cały sos do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski nakłuj widelcem z dwóch stron i ułóż je na sosie.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz całość przez 36 minut. Kiełbaski powinny być rumiane na górze. Warto podawać je z buraczkami i pieczywem, ale równie dobrze komponuje się z ziemniakami.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ćwikła: Tradycyjny przepis
Ćwikła to tradycyjny polski przetwór, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Jej charakterystyczny smak i intensywna barwa sprawiają, że jest nie tylko pysznym dodatkiem, ale także ozdobą na naszych talerzach. W tym artykule podzielimy się przepisem na domową ćwikłę z chrzanem, która z pewnością zachwyci Was swoim smakiem i aromatem.
Podkręć smak swoich potraw z sosem chrzanowym!
Jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych i aromatycznych sosów, to sos chrzanowy jest idealnym wyborem dla Ciebie. Ten wyjątkowy sos, wykonany z chrzanu, to nie tylko doskonałe uzupełnienie wielu potraw, ale również posiada wiele korzyści dla zdrowia. Sprawdź nasz przepis!
Kiełbasa biała z patelni. Dodaj do niej cebulę, a zyska niezapomniany smak
Kiełbasa biała jest jednym z najpopularniejszych rodzajów kiełbasy, które można znaleźć na polskich stołach. Jest wyjątkowa ze względu na swoją delikatną konsystencję i subtelną mieszankę przypraw.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl