Tego nie pij. Zwiększa ryzyko zakrzepicy
Do przeczytania w ok. 1 min.
Napoje zwiększające ryzyko zakrzepicy
Zakrzepica to choroba, która powstaje wskutek zatoru żylnego, ograniczającego lub całkowicie blokującego światło żyły, co w efekcie prowadzi do powstawania zakrzepów krwi i obumarcia tkanek. Zakrzepica może dotyczyć tętnic i wtedy prowadzić do zawału serca, udaru mózgu i choroby zarostowej tętnic. Innym rodzajem zakrzepicy, która skutkuje żylną chorobą zakrzepowo-zatorową.
Badania przeprowadzone przez specjalistów jasno wykazały związek między pojawianiem się zakrzepicy w populacji, a ilością spożywania słodkich napojów, które dostarczają organizmowi ogromną ilość cukru, którą bardzo trudno jest przyswoić.
Szczególnie szkodliwe są soki owocowe niskiej jakości, napoje energetyczne i inne napoje gazowane, które skutkują nadmiarem cukru w diecie, a to natomiast sprzyja powstawaniu miażdżycy oraz otyłości, które z kolei są czynnikami powstawania zakrzepicy.
Inne czynniki sprzyjające rozwojowi miażdżycy
Wśród innych czynników, które sprzyjają wystąpieniu miażdżycy, wymienia się jednostajną pracę w pozycji siedzącej lub stojącej, palenie papierosów i picie alkoholu. Najważniejszą przyczyną wystąpienia zakrzepicy jest dieta bogata w słodkie batoniki, tłustych deserów, gotowe dania przetworzone, białe pieczywo, zupki chińskie, wyroby cukiernicze.
Zakazane produkty należy zastąpić tymi, które w istotny sposób zmniejszają ryzyko wystąpienia zakrzepicy. Wśród nich należy wymienić: warzywa, owoce, rośliny strączkowe. Zakrzepicy można uniknąć, stosując regularną aktywność fizyczną i odpowiednio nawadniając organizm.