To źródło białka na noc. Fitnesiary lubią to
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić pyszną owsiankę?
Płatków owsianych (i to nawet tych górskich, kompletnie nieprzetworzonych) nie trzeba wcale gotować, bo wystarczy przesypać je do miski (ok. 30 gramów lub więcej), zalać mlekiem lub napojem roślinnym i pozostawić na kilka godzin, aby pozwolić im namoknąć i zmięknąć poprzez spokojne wchłonięcie płynów. Do takiej papki dodaje się jeszcze małe opakowanie jogurtu greckiego lub małe opakowanie skyra (albo innego serka bądź jogurtu proteinowego), łyżeczkę nasion chia, łyżeczkę lub dwie łyżeczki miodu oraz porcję odżywki białkowej, dzięki której owsianka wysokobiałkowa naprawdę będzie wysokoproteinowa. Wszystko należy dokładnie wymieszać, a jeśli ma się do dyspozycji jeszcze trochę kalorii, do masy warto dodać pokrojonego w kostkę lub rozbełtanego na papkę widelcem banana, garść malin lub borówek amerykańskich, trochę truskawek oraz dodatkową łyżkę masła orzechowego. Miseczkę przykryć lub zamknąć pojemnik, w którym przygotowywało się owsiankę, a całość schować do lodówki na całą noc.
Z czym podawać?
Po wyciągnięciu z lodówki nocna owsianka jest od razu gotowa do spożycia, a dzięki temu, że została schłodzona, idealnie sprawdzi się w roli letniego śniadania jako taki zdrowszy zimny deser, odżywcza i proteinowa alternatywa dla lodów. Ponadto z biegiem czasu można urozmaicać i zmieniać ten bazowy przepis, wymieniając w nim owoce albo dorzucając inne ulubione dodatki, takie jak orzechy, ziarna, pestki, gorzka czekolada, syrop klonowy lub kakao, dzięki którym owsianka wysokobiałkowa może stać się jeszcze ciekawsza (i zarazem smaczniejsza!).