Tort truskawkowy z mascarpone - prawdziwe arcydzieło!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na tort truskawkowy z mascarpone
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 500 g sera mascarpone
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek i ubij białka z solą na sztywną pianę.
- Do żółtek dodaj cukier i ubij na puszystą masę. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
- Do masy dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
- W międzyczasie przygotuj krem. Wymieszaj ser mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno i delikatnie wymieszaj z serem mascarpone.
- Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- W rondelku zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj truskawki i gotuj przez kilka minut.
- Do truskawek dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
- Upieczony biszkopt przekrój na trzy części. Na pierwszą część nałóż połowę kremu, a na nią połowę truskawek. Przykryj drugą częścią biszkoptu i powtórz czynność. Na koniec przykryj trzecią częścią biszkoptu.
- Wierzch tortu udekoruj pozostałym kremem i truskawkami.
Jak podawać tort truskawkowy z mascarpone?
Tort truskawkowy z mascarpone najlepiej podawać na zimno, po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Można go udekorować świeżymi truskawkami lub posypać cukrem pudrem. Idealnie sprawdzi się jako deser na specjalne okazje, takie jak urodziny czy imieniny.
Porady dotycząceprzygotowania tortu truskawkowego z mascarpone
Aby tort truskawkowy z mascarpone był jak najsmaczniejszy, warto wybrać dobrej jakości składniki. Biszkopt najlepiej piec z jajek od kur z wolnego wybiegu. Ser mascarpone warto kupić od renomowanego producenta, a śmietanę kremówkę najlepiej wybrać tłustą (minimum 30% tłuszczu). Truskawki najlepiej wybierać sezonowe, świeże i aromatyczne.
Tort truskawkowy, który zachwyca
Tort truskawkowy z mascarpone to pyszny deser, który z pewnością zachwyci każdego łasucha. Przygotowanie go może zająć trochę czasu, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi trud. Smacznego!