Canva.com

Tradycyjny żurek wielkanocny na zakwasie. Receptura dziadka Władka jest najlepsza!

Wielkanoc to cudowny, rodzinny czas pełen wspólnego biesiadowania i celebrowania chrześcijańskich tradycji. Stół uginający się pod ciężarem przepysznych świątecznych potraw to nierozłączny element Wielkanocy, a jego gościem honorowym jest oczywiście tradycyjny żurek na zakwasie. Jego przygotowanie jest wprawdzie dość czasochłonne, jednak ten wysiłek jest w pełni opłacalny, gdyż efekt przewyższy nawet najśmielsze oczekiwania.

Składniki na żurek wielkanocny na zakwasie

  • 3 kawałki dobrej parzonej białej kiełbasy
  • kilka wędzonych żeberek
  • pół litra zakwasu na żurek
  • 3 pełne łyżki kwaśnej śmietany
  • duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • majeranek
  • kilka łyżek oleju
  • sól i pieprz
  • 6 średnich jajek

Przygotowanie żurku

  1. Żeberka wrzuć do większego garnka i zalej wodą. Wrzuć ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj na małym ogniu przez około pół godziny.
  2. Cebulę obierz i opłucz, posiekaj w drobną kostkę. Białą kiełbasę, wcześniej sparzoną, pokrój w talarki.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż cebulkę do zeszklenia. Następnie dorzuć kiełbasę i smaż przez kilka minut, mieszając co jakiś czas.
  4. Do gotującego się wywaru z żeberek wlej zakwas i zamieszaj. Po zagotowaniu dodaj usmażoną cebulę z kiełbasą. Obierz 3 ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę i dodaj do wywaru. Po pięciu minutach dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Trzy pełne łyżki śmietany włóż do kubka i rozmieszaj z odrobiną zupy. Następnie wlej mieszaninę do zupy i zamieszaj. Rozetrzyj w dłoniach sporą ilość majeranku i dodaj do zupy. Zamieszaj i zagotuj.
  5. 6 jajek dokładnie umyj i sparz, a następnie ugotuj na twardo.
  6. Gorący żurek podaj z cząstkami jajka ugotowanego na twardo. Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł