żurek wielkanocny
Canva.com

Aromatyczny żurek na boczku z szaszłykami. Wielkanocna zupa w wyjątkowym wydaniu

Oto niebanalny przepis na żur, który pokochacie w te święta Wielkiej Nocy. Delikatna, aromatyczna - oto idealna zupa na wspólne świętowanie z bliskimi.
Reklama

Składniki na pyszny żurek

Do przygotowania tego żurku potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 250-275 g wędzonego boczku,
  • olej rzepakowy,
  • 300-325 g parzonej białej kiełbasy,
  • 1 średnia marchewka,
  • ¼ selera, sól,
  • 1 średnia cebula,
  • majeranek,
  • mielony pieprz czarny,
  • 500 ml zakwasu na żurek,
  • nieco ponad ½ szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%,
  • bazylia,
  • 24 jajka przepiórcze,
  • czosnek.

Jak zrobić wielkanocny żur?

Przygotowanie – boczek opłuczmy, włóżmy do garnka. Wlejmy 6-7 szklanek wody. Marchewkę oraz ćwiartkę selera obierzmy. Seler pozostawmy w całości, marchewkę pokrójmy w półplasterki. Obraną cebulę przekrójmy na ćwiartki. Następnie warzywa włóżmy do garnka z boczkiem. Dodajmy parzoną białą kiełbasę i sporą szczyptę soli. Gotujmy na bardzo małym płomieniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Seler, część marchewki, boczek i kiełbasę wyjmijmy z wywaru.

Reklama

Boczek wykorzystajmy do innego dania. Energicznie mieszając, wlejmy do wywaru zakwas na żurek. Zagotujmy całość, doprawmy do smaku roztartym czosnkiem (1-2 ząbki), majerankiem oraz solą i mielonym pieprzem czarnym. Gęstą kwaśną śmietanę wymieszajmy z 1-2 łyżkami chrzanu. Dodajmy do zupy. Znów białą kiełbasę pokrójmy w plasterki. Jajka włóżmy do garnka z posolonym wrzątkiem, ugotujmy na twardo (3 minuty). Ostudźmy w zimnej wodzie i obierzmy. Nadziewajmy je na patyczki na przemian z kiełbasą, półplasterkami marchewki i listkami bazylii. Szaszłyki podawajmy do żurku.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama