Aromatyczny żurek na boczku z szaszłykami. Wielkanocna zupa w wyjątkowym wydaniu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na pyszny żurek
Do przygotowania tego żurku potrzebne nam będą następujące składniki:
- 250-275 g wędzonego boczku,
- olej rzepakowy,
- 300-325 g parzonej białej kiełbasy,
- 1 średnia marchewka,
- ¼ selera, sól,
- 1 średnia cebula,
- majeranek,
- mielony pieprz czarny,
- 500 ml zakwasu na żurek,
- nieco ponad ½ szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%,
- bazylia,
- 24 jajka przepiórcze,
- czosnek.
Jak zrobić wielkanocny żur?
Przygotowanie – boczek opłuczmy, włóżmy do garnka. Wlejmy 6-7 szklanek wody. Marchewkę oraz ćwiartkę selera obierzmy. Seler pozostawmy w całości, marchewkę pokrójmy w półplasterki. Obraną cebulę przekrójmy na ćwiartki. Następnie warzywa włóżmy do garnka z boczkiem. Dodajmy parzoną białą kiełbasę i sporą szczyptę soli. Gotujmy na bardzo małym płomieniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Seler, część marchewki, boczek i kiełbasę wyjmijmy z wywaru.
Boczek wykorzystajmy do innego dania. Energicznie mieszając, wlejmy do wywaru zakwas na żurek. Zagotujmy całość, doprawmy do smaku roztartym czosnkiem (1-2 ząbki), majerankiem oraz solą i mielonym pieprzem czarnym. Gęstą kwaśną śmietanę wymieszajmy z 1-2 łyżkami chrzanu. Dodajmy do zupy. Znów białą kiełbasę pokrójmy w plasterki. Jajka włóżmy do garnka z posolonym wrzątkiem, ugotujmy na twardo (3 minuty). Ostudźmy w zimnej wodzie i obierzmy. Nadziewajmy je na patyczki na przemian z kiełbasą, półplasterkami marchewki i listkami bazylii. Szaszłyki podawajmy do żurku.