Canva

Obłędne wigilijne uszka z grzybami i pieczarkami. Ciocia przypomina "Pamiętaj o jednym dodatku!"

Chcesz zrobić najlepsze uszka z grzybami i pieczarkami do barszczu? Wypróbuj ten przepis! Wigilia z takim daniem na pewno będzie niezapomniana. To tradycyjny, sprawdzony przepis dla wielbicieli klasycznych dań.

Uszka z grzybami i pieczarkami — o jakim dodatku pamiętać?

Koniecznie dodaj do farszu natkę pietruszki, zapewni ona wyjątkowy aromat i podkreśli smak pieczarek i grzybów.

Farsz do uszek z grzybami i pieczarkami

Pamiętaj o tym, że suszone grzyby trzeba wcześniej namoczyć, dlatego nie rób farszu na ostatnią chwilę.

Składniki

  • 30 g suszonych grzybów
  • 450 g pieczarek
  • 1,5 cebuli
  • masło klarowane
  • sól
  • biały pieprz
  • 0,5 łyżki bułki tartej
  • 0,5 pęczku natki pietruszki

Przepis krok po kroku

  • Grzyby suszone namocz w wodzie (najlepiej na 12 godzin).
  • Pokrój pieczarki i poszatkuj cebulę.
  • Posiekaj natkę pietruszki.
  • Przesmaż cebulę na maśle klarowanym. Kiedy się zeszkli, dodaj pieczarki.
  • Po chwili dodaj natkę pietruszki, a następnie grzyby razem z wodą, w której się moczyły.
  • Podduś chwilę na ogniu, posól, dodaj pieprzu.
  • Zmiksuj składniki na farsz i połącz z bułką tartą.
Canva

Uszka z grzybami i pieczarkami — ciasto

Jest bardzo łatwe w przygotowaniu.

Składniki

  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 bardzo ciepłej wody

Przepis krok po kroku

  1. Rozpuść i wystudź masło.
  2. Przesiej mąkę, a potem połącz ją z solą.
  3. Zrób w mące dziurę i wrzuć tam żółtko.
  4. Wymieszaj wszystko delikatnie.
  5. Dolewaj do powstałej masy wody i mieszaj wszystko delikatnie.
  6. Połącz ciasto z masłem.
  7. Ciasto posyp lekko mąką i wygnieć, aż będzie gładkie.
  8. Rozwałkuj wszystko, aż będzie płaskie.
  9. Szklanką lub foremką wytnij kółka.
  10. Nakładaj farsz, zwijaj. A potem połącz brzegi uszek.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł