Canva.com

Uwielbiasz migdały? Zrób włoskie ciasto panforte!

Migdałowy zawrót głowy! Jeśli uwielbiasz bakalie, to ten przepis z włoskich restauracji będzie dla Ciebie. Ciasto panforte często jest podawane w trakcie świąt oraz rodzinnych uroczystości.

Składniki na włoskie panforte

Canva.com

Do przygotowania włoskiego smakołyku panforte potrzebujemy:

  • orzechy laskowe – 270 g
  • migdały całe – 240 g
  • mąka – 200 g
  • kakao – 24 g
  • cynamon – 5 g
  • imbir – ⅓ łyżeczki
  • gałka muszkatołowa – ⅓ łyżeczki
  • pomarańcza – 1 szt.
  • figi suszone – 300 g
  • suszone daktyle – 150 g
  • miód – 200 g
  • cukier – 80 g
  • cukier puder

Jak zrobić obłędnie pyszne ciasto z migdałami?

Migdały i orzeszki laskowe na początku prażymy w piekarniku. Najlepiej zrobić to na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem. Orzechy prażymy przez 15 minut.

Do dużej miski wrzucamy figi, daktyle, skórkę pomarańczową, orzechy oraz cynamon, mąkę, imbir i gałkę. Wszystko mieszamy.

W małym garnku zagotowujemy miód oraz cukier. Zalewamy tym roztworem suche składniki i wszystko mieszamy. Masę przekładamy do foremki i pieczemy ciasto przez 45 minut w temperaturze 155 stopni.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł