W tych produktach znajdziesz najwięcej witaminy C. Dodaj je do listy zakupów!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dzika róża
Jednym z najlepszych źródeł witaminy C jest dzika róża, z której możemy przygotować m.in. nalewki oraz zdrowe przetwory na zimę. Owoce dzikiej róży skutecznie wspierają nasz układ immunologiczny, są też wartościowym dodatkiem do zdrowej diety dla tych osób, którym dokuczają problemy z przeziębieniem, bólem gardła czy niestrawnością. Bardzo dobrym źródłem witaminy C jest też żurawina – owoc znany jako najlepszy sojusznik zdrowych dróg moczowych i rewelacyjny pogromca bakterii. Witaminę C znajdziemy też w wielu egzotycznych owocach, m.in. w cytrusach oraz w takich przysmakach, jak mango.
Natka pietruszki
Kolejnym dodatkiem, bez którego zdrowa dieta nie może się obejść, jest natka pietruszki. Ta niepozorna ozdoba naszych talerzy to świetne źródło wielu witamin i minerałów – w tym witaminy C. Sięganie po pietruszkę pomoże nam zadbać nie tylko o naturalną odporność organizmu, ale i o stan skóry. A że przy okazji poprawimy smak popularnych potraw, korzystanie z tego dodatku będzie dla nas najprostszym sposobem na zatroszczenie się o swój organizm. Ze względu na sporą zawartość witaminy C powinniśmy też docenić paprykę – warzywo, z którego możemy wyczarować wiele wspaniałych potraw. Dobrym wsparciem dla układu immunologicznego będą też brokuły – niedoceniane warzywa, po które warto sięgać możliwie jak najczęściej.