Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Walentynkowa mini #Pavlova z toffi. Taki prezent na święto zakochanych to skarb!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Słynna Pavlova, a więc tort bezowy z dodatkami, to jeden z najbardziej niezwykłych deserów na świecie. Na stole prezentuje się spektakularnie, wzbudzając zachwyt wszystkich gości. To deser zarezerwowany na wyjątkowe okazje, godne szczególnego uczczenia.
Beza Pavlovej to także tort dosyć trudny w przygotowaniu, wymaga nie tylko cukierniczych umiejętności, ale też cierpliwości, dobrych chęci i sporego zaangażowania. Jeśli chcemy przygotować w domu tort nieco mniej skomplikowany, ale równie pyszny i wykwintny w smaku, wypróbujmy przepis na miniwersję Pavlovej z masą toffi. Do podania tortu wykorzystamy kawałki czekolady oraz popularnych cukierków-krówek.
Składniki na mini Pavlovą
Canva.com
- Do przygotowania bezy wykorzystamy: sześć białek, 300 g cukru, dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę octu.
- Do przyrządzenia kremu będą nam potrzebne dwa składniki: 250 g serka mascarpone, 320 ml śmietany kremówki 30%.
- Dodatkowo do zrobienia sosu musimy przygotować: tabliczkę czekolady deserowej, 50 ml śmietany kremówki, 100 ml masy toffi oraz cztery cukierki-krówki.
- Z tych składników przygotujemy osiem porcji deseru.
Wykonanie pysznego deseru na Walentynki
- Jak zawsze w przypadku bezy, przygotowania zaczynamy od ubicia białek na sztywno. Stopniowo dodajemy też cukier, cały czas ubijając. Dodajemy ocet i łączymy z mąką.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy osiem bezowych placków o okrągłym kształcie. Brzegi każdego placka wyciągamy do góry i formujemy kształt z dołkiem w środku. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C i suszymy bezy przez dwie godziny i piętnaście minut.
- Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy, stopniowo dodajemy serek mascarpone, całość mieszamy szpatułką.
- Na każdą bezę nakładamy po dwie łyżki kremu.
- Teraz musimy zabrać się za przygotowanie sosu: czekoladę dzielimy na kostki, cztery kostki odkładamy na bok, zaś resztę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ucieramy z połową ubitej śmietany. Drugą połowę śmietany ucieramy z podgrzaną masą toffi. Bezy polewamy sosem i masą toffi. Gotowe dekorujemy kostkami czekolady oraz kawałkami krówek. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Słodycze na Halloween: Tak zrobisz... bezowe duszki!
Wiesz, że jednym z najbardziej charakterystycznych elementów Halloween są słodycze? Nic nie sprawia większej radości dzieciom niż zbieranie cukierków w czasie tego strasznego święta. Dlatego warto przygotować własne, tematyczne łakocie, które będą hitem na słodkim stole. Jednym z takich przysmaków są bezowe duszki, które można wyczarować dosłownie z kilku składników. Sprawdź, jak zrobić te przepyszne słodkości na Halloween!
Jak zrobić idealną bezę? Oto triki ciotki Klementyny
Beza to wyjątkowo delikatny i chrupiący deser, który rozpływa się w ustach, pozostawiając niezapomniane wrażenia smakowe. Jeśli marzysz o perfekcyjnej bezie, warto zapoznać się z niezawodnymi trikami mojej ukochanej cioci.
Beziki - delikatne ciasteczka z danej nutą elegancji
Beziki to delikatne i chrupiące ciasteczka, które są uwielbiane przez wielu. Ich nazwa pochodzi od francuskiego słowa "meringue", co oznacza piankę. Beziki są przygotowywane z białek jajek i cukru, a następnie pieczone na niskiej temperaturze. Są nie tylko smaczne, ale także mają wiele właściwości zdrowotnych.Sprawdź jak je przygotować!