Canva.com

Walentynkowa mini #Pavlova z toffi. Taki prezent na święto zakochanych to skarb!

Słynna Pavlova, a więc tort bezowy z dodatkami, to jeden z najbardziej niezwykłych deserów na świecie. Na stole prezentuje się spektakularnie, wzbudzając zachwyt wszystkich gości. To deser zarezerwowany na wyjątkowe okazje, godne szczególnego uczczenia.

Beza Pavlovej to także tort dosyć trudny w przygotowaniu, wymaga nie tylko cukierniczych umiejętności, ale też cierpliwości, dobrych chęci i sporego zaangażowania. Jeśli chcemy przygotować w domu tort nieco mniej skomplikowany, ale równie pyszny i wykwintny w smaku, wypróbujmy przepis na miniwersję Pavlovej z masą toffi. Do podania tortu wykorzystamy kawałki czekolady oraz popularnych cukierków-krówek.

Składniki na mini Pavlovą

Canva.com
  • Do przygotowania bezy wykorzystamy: sześć białek, 300 g cukru, dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę octu.
  • Do przyrządzenia kremu będą nam potrzebne dwa składniki: 250 g serka mascarpone, 320 ml śmietany kremówki 30%.
  • Dodatkowo do zrobienia sosu musimy przygotować: tabliczkę czekolady deserowej, 50 ml śmietany kremówki, 100 ml masy toffi oraz cztery cukierki-krówki.
  • Z tych składników przygotujemy osiem porcji deseru.

Wykonanie pysznego deseru na Walentynki

  1. Jak zawsze w przypadku bezy, przygotowania zaczynamy od ubicia białek na sztywno. Stopniowo dodajemy też cukier, cały czas ubijając. Dodajemy ocet i łączymy z mąką.
  2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy osiem bezowych placków o okrągłym kształcie. Brzegi każdego placka wyciągamy do góry i formujemy kształt z dołkiem w środku. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C i suszymy bezy przez dwie godziny i piętnaście minut.
  3. Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy, stopniowo dodajemy serek mascarpone, całość mieszamy szpatułką.
  4. Na każdą bezę nakładamy po dwie łyżki kremu.
  5. Teraz musimy zabrać się za przygotowanie sosu: czekoladę dzielimy na kostki, cztery kostki odkładamy na bok, zaś resztę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ucieramy z połową ubitej śmietany. Drugą połowę śmietany ucieramy z podgrzaną masą toffi. Bezy polewamy sosem i masą toffi. Gotowe dekorujemy kostkami czekolady oraz kawałkami krówek. Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł