Gnocchi
Canva.com

Oto przepis na gnocchi z sosem pomidorowym. Włoskie „kopytka” są hitem!

Kluski znajdują szerokie zastosowanie w polskiej kuchni - są popularnym dodatkiem do obiadu, szczególnie dań mięsnych. Jedną z odmian rodzimych klusek są kopytka. Warto wiedzieć, że kluski podobne do naszych kopytek znajdziemy również w kuchni włoskiej. Noszą one nazwę gnocchi (w liczbie pojedynczej gnocco) i wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym, posypane tartym parmezanem. Mogą być podane zarówno jako dodatek do dania głównego, jak i stanowić samodzielny posiłek.
Reklama

Przepis na gnocchi jest uzależniony od danego regionu Włoch, występują one w wielu wersjach, mogą być wykonywane z ziemniaków, mąki gryczanej, zawierać ser lub warzywa. Warto więc spróbować różnych receptur i wybrać ten rodzaj gnocchi, które smakują nam najbardziej.

Składniki na włoskie gnocchi

  • Na kluski będziemy potrzebować takich składników jak: kilogram ziemniaków, 20 dag mąki pszennej i jajko.
  • Na sos wykorzystamy: dwie puszki pomidorów, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, cztery łyżki startego parmezanu, łyżkę oliwy z oliwek, świeże liście bazylii oraz łyżkę suszonej bazylii, sól i pieprz.
  • Z podanych proporcji otrzymamy cztery porcje.

Przepis na pyszne gnocchi

 Gnocchi
Canva.com
  1. Przygotowujemy sos: cebulę obieramy i drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy na rozgrzaną oliwą patelnię i szklimy. Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią, całość gotujemy do zgęstnienia, wówczas dorzucamy świeże liście bazylii i mieszamy.
  2. Przygotowujemy gnocchi: ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, jeszcze gorące obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę i odrobinę soli. Zagniatamy. Z powstałego ciasta odrywamy małe kawałki, z których formujemy wałeczki o średnicy dwóch centymetrów. Kroimy w kawałki i układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przy pomocy widelca na kluskach robimy wgłębienia. Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię, wówczas odcedzamy.
  3. Gotowe kluski mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem i podajemy posypane tartym parmezanem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama