Canva.com
Oto przepis na gnocchi z sosem pomidorowym. Włoskie „kopytka” są hitem!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kluski znajdują szerokie zastosowanie w polskiej kuchni - są popularnym dodatkiem do obiadu, szczególnie dań mięsnych. Jedną z odmian rodzimych klusek są kopytka. Warto wiedzieć, że kluski podobne do naszych kopytek znajdziemy również w kuchni włoskiej. Noszą one nazwę gnocchi (w liczbie pojedynczej gnocco) i wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym, posypane tartym parmezanem. Mogą być podane zarówno jako dodatek do dania głównego, jak i stanowić samodzielny posiłek.
Reklama
Przepis na gnocchi jest uzależniony od danego regionu Włoch, występują one w wielu wersjach, mogą być wykonywane z ziemniaków, mąki gryczanej, zawierać ser lub warzywa. Warto więc spróbować różnych receptur i wybrać ten rodzaj gnocchi, które smakują nam najbardziej.
Składniki na włoskie gnocchi
- Na kluski będziemy potrzebować takich składników jak: kilogram ziemniaków, 20 dag mąki pszennej i jajko.
- Na sos wykorzystamy: dwie puszki pomidorów, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, cztery łyżki startego parmezanu, łyżkę oliwy z oliwek, świeże liście bazylii oraz łyżkę suszonej bazylii, sól i pieprz.
- Z podanych proporcji otrzymamy cztery porcje.
Przepis na pyszne gnocchi
Canva.com
- Przygotowujemy sos: cebulę obieramy i drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy na rozgrzaną oliwą patelnię i szklimy. Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią, całość gotujemy do zgęstnienia, wówczas dorzucamy świeże liście bazylii i mieszamy.
- Przygotowujemy gnocchi: ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, jeszcze gorące obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę i odrobinę soli. Zagniatamy. Z powstałego ciasta odrywamy małe kawałki, z których formujemy wałeczki o średnicy dwóch centymetrów. Kroimy w kawałki i układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przy pomocy widelca na kluskach robimy wgłębienia. Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię, wówczas odcedzamy.
- Gotowe kluski mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem i podajemy posypane tartym parmezanem.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Włoskie kluseczki z ziołowym pesto. Przepis z odrobiną słońca Italii
W przygotowaniu obiadu ważną rolę odgrywa nie tylko danie główne, ale także rozmaite dodatki. W tej roli najczęściej pojawiają się zestawy surówek, gotowane lub podane w formie purée ziemniaki, frytki, talarki albo kluski. Nasza polska kuchnia może pochwalić się tutaj kluskami śląskimi, podawanymi najczęściej do sosów oraz mięsnych rolad i równie popularnymi kopytkami.
Włoskie gnocchi z ziołami i kremem pecorino. Prawdziwa uczta dla zmysłów
Uwielbiam włoskie smaki. Delikatne kuleczki gnocchi przypominają mi pyszności, które jadłam na wakacjach. Sprawdźcie przepis na delikatne gnocchi z kremem pecorino.
Gnocchi alla sorrentina, czyli kluseczki ze słonecznej Italii. Odkryj przepis!
Kuchnia włoska jest wyjątkowa. Jednym z naszych ulubionych dań, które chętnie podajemy także gościom, którzy nie lubią mięsa są pyszne kluseczki - gnocchi alla sorrentina z Kampanii. Dziś podzielimy się z wami tym pysznym przepisem!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl