Canva.com
Oto przepis na gnocchi z sosem pomidorowym. Włoskie „kopytka” są hitem!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kluski znajdują szerokie zastosowanie w polskiej kuchni - są popularnym dodatkiem do obiadu, szczególnie dań mięsnych. Jedną z odmian rodzimych klusek są kopytka. Warto wiedzieć, że kluski podobne do naszych kopytek znajdziemy również w kuchni włoskiej. Noszą one nazwę gnocchi (w liczbie pojedynczej gnocco) i wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym, posypane tartym parmezanem. Mogą być podane zarówno jako dodatek do dania głównego, jak i stanowić samodzielny posiłek.
Reklama
Przepis na gnocchi jest uzależniony od danego regionu Włoch, występują one w wielu wersjach, mogą być wykonywane z ziemniaków, mąki gryczanej, zawierać ser lub warzywa. Warto więc spróbować różnych receptur i wybrać ten rodzaj gnocchi, które smakują nam najbardziej.
Składniki na włoskie gnocchi
- Na kluski będziemy potrzebować takich składników jak: kilogram ziemniaków, 20 dag mąki pszennej i jajko.
- Na sos wykorzystamy: dwie puszki pomidorów, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, cztery łyżki startego parmezanu, łyżkę oliwy z oliwek, świeże liście bazylii oraz łyżkę suszonej bazylii, sól i pieprz.
- Z podanych proporcji otrzymamy cztery porcje.
Przepis na pyszne gnocchi
Canva.com
- Przygotowujemy sos: cebulę obieramy i drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy na rozgrzaną oliwą patelnię i szklimy. Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią, całość gotujemy do zgęstnienia, wówczas dorzucamy świeże liście bazylii i mieszamy.
- Przygotowujemy gnocchi: ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, jeszcze gorące obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę i odrobinę soli. Zagniatamy. Z powstałego ciasta odrywamy małe kawałki, z których formujemy wałeczki o średnicy dwóch centymetrów. Kroimy w kawałki i układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przy pomocy widelca na kluskach robimy wgłębienia. Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię, wówczas odcedzamy.
- Gotowe kluski mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem i podajemy posypane tartym parmezanem.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Gnocchi szpinakowe - bogactwo składników odżywczych w jednym daniu
Gnocchi szpinakowe to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych gnocchi. Połączenie delikatnego ciasta z dodatkiem świeżego szpinaku sprawia, że danie staje się nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze. Zdradzamy przepis na gnocchi szpinakowe, omawiamy ich właściwości zdrowotne, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy porad i ciekawostek na temat tego wyjątkowego dania.
Gnocchi z dyni, które pokochasz!
Czy kiedykolwiek próbowałaś gnocchi z dyni? To pyszne kluseczki, które z pewnością przypadną Ci do gustu. Gnocchi z dyni to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych gnocchi ziemniaczanych. W tej przepysznej i zdrowej wersji, dynia nadaje kluseczkom delikatności, a także dodaje im pięknego pomarańczowego koloru. Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków!
Ziemniaczane gnocchi z sosem serowym. Ten smak zapamiętam na całe życie
Ten przepis to doskonała propozycja zarówno na uroczysty obiad, jak i na codzienny posiłek. Szybkie i łatwe w przygotowaniu gnocchi z sosem serowym będą zachwycić Twoją rodzinę i gości.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl