Mini pavlova lemon curd
Canva.com

Beza na Wielkanoc, czyli mini pavlova z kremem cytrynowym lemon curd. Musisz spróbować!

Wielkanocne desery nie zawsze muszą być tradycyjne. Jeśli nie macie ochoty na mazurki, orzechowce, czy sernik, to może warto przygotować samodzielnie pyszny, lekki i słodki deser. Dziś mamy dla was świetny i bardzo prosty przepis na bezy mini pavlova z aksamitnym kremem lemon curd.
Reklama

Małe bezy à la mini pavlova z cudownym kremem lub sosem cytrynowym będą wyglądać na stole wielkanocnym jak małe gniazdka. Możemy je udekorować świeżymi listkami mięty, a także czekoladowymi jajeczkami lub kurczaczkami. To dobra alternatywa dla prostych przepisów bez pieczenia. Deser z mascarpone i herbatnikami to nasz numer 1, jednak w tym roku mamy ochotę na coś innego.

Jak zrobić bezy?

Mini pavlova lemon curd
Canva.com

Przygotowanie kilku sztuk bezy na deser jest bardzo proste. Najważniejsze jest, abyśmy bardzo dokładnie ubili białka z cukrem. Pamiętajmy, że jeśli chcemy otrzymać bezy całkowicie suche w środku i bardzo kruche, to musimy je piec w niskiej temperaturze.

Do przygotowania bezy potrzebujemy:

  • 4 białka
  • 200 g cukru drobnego
  • szczypta soli

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Potem na najwyższych obrotach miksera dosypujemy cukier. Dobrze ubite białko możemy przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć bezy na 2 blachy.

Reklama

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Bezy pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez około 60-80 minut.

Jak zrobić krem cytrynowy, czyli lemon curd?

Bezy lemon curd
Canva.com
Reklama

Do przygotowania obłędnego kremu cytrynowego potrzebujemy:

  • 5 jajek (najlepiej dużych)
  • pół szklanki cukru
  • 3 duże cytryny
  • 80 g masła

Lemon curd to pyszny krem o smaku delikatnej cytryny. Możemy go doprawić liściami mięty, aby miał bardziej wyrazisty smak. Najpierw ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok.

Do miski przekładamy skórkę, sok oraz cukier. Miskę ustawiamy na garnku, tak, aby nie dotykał dna. Ubijamy trzepaczką żółtka z cukrem przez 10 minut. Gdy krem zgęstnieje, to przekładamy go na talerz i chłodzimy w lodówce. Krem najlepiej zrobić 1 dzień wcześniej przed podaniem do mini bezy.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama