Canva.com

Wegański sernik na zimno. Prosty przepis, a smak wyborny!

Wegański sernik na zimno to alternatywa dla tych, którzy uwielbiają bazujące na twarogu desery, ale zrezygnowali z wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest prosty w przygotowaniu i z pewnością spotka się z uznaniem domowników lub gości. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na formę o średnicy 24cm.

Składniki:

  • 150g herbatników
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 duży jogurt sojowy
  • 2 łyżeczki roślinnej żelatyny
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • Sok z połówki cytryny
  • Szczypta soli
  • Ekstrakt waniliowy
  • 1 opakowanie wegańskiej galaretki
  • 1 szklanka borówek, truskawek lub malin

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokrusz, a następnie zmiksuj na proszek. Połącz je z masłem orzechowym i dokładnie wymieszaj.
  2. Wyłóż masą formę i dokładnie ją ugnieć używając płaskiego naczynia. Wstaw formę z masą do lodówki.
  3. Umieść w rondlu zimny jogurt grecki wymieszany z roślinną żelatyną, skrobią kukurydzianą, ekstraktem z wanilii, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Całość stopniowo podgrzewaj i nie przestawaj mieszać. Masa powinna być gęsta, a kiedy przestygnie, wlej ją do formy.
  4. Po kilku minutach wyłóż na masę umyte i osuszone owoce, a całość włóż do lodówki. W międzyczasie przygotuj galaretkę, a kiedy przestygnie, wylej ją na owoce. Sernik włóż do lodówki na całą noc.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł