Wigilijny kompot z suszonych owoców. To przepis zdecydowanie NIE dla leniwych
Do przeczytania w ok. 2 min.
Nie będę rozpisywać się o tym, jak przygotować kompot z gotowych suszków. Jak zdecydujecie się kupić gotowy miks suszonych owoców, na opakowaniu z pewnością będzie napisane, jak przygotować go w prawidłowy sposób. Zapewne zalać wodą i zagotować, nic prostszego. W przypadku domowego kompotu sprawa będzie nieco bardziej skomplikowana.
Składniki na kompot z suszonych owoców
- 250 g suszonych śliwek
- 250 g fig
- 300 g jabłek i gruszek suszonych
- 3 łyżki cukru
- 1 mała cytryna
Przygotowanie krok po kroku
Śliwki i figi szybko opłucz pod bieżącą wodą i włóż do oddzielnych naczyń. Zalej zimną, przegotowaną wodą do momentu zakrycia owoców i odstaw na całą noc. Suszone jabłka i gruszki wrzuć do jednego naczynia i również zalej wodą do zakrycia owoców. Jabłka i gruszki nie muszą się moczyć tak długo, jak śliwki i figi. W zupełności wystarczą im 2,3 godziny.
Do rondelka wlej figi z wodą z ich namaczania. Dodaj łyżkę cukru, zagotuj i odlej do dzbanka. Następnie do rondelka wlej figi z wodą, dodaj łyżkę cukru, sok i skórkę z jednej cytryny, gotuj przez 5 minut. Wyciągnij skórkę cytryny i przelej do śliwek.
Kolejno do rondelka wlej jabłka i gruszki z wodą, dodaj łyżkę cukru i gotuj przez kwadrans. Po upływie czasu powstały płyn dolej do dzbanka, wymieszaj całość i odstaw do schłodzenia. Podawaj w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzany. Smacznego!