"Wyhoduj rzeżuchę na talerzu". Pamiętasz to ze szkoły? Zrób to w ten sposób
Do przeczytania w ok. 2 min.
Właściwości rzeżuchy
- Rzeżucha zawiera dużo witaminy C, a także witaminy: A, B, PP, K
- Zawiera duże ilości żelaza, magnezu, wapnia, jodu, chromu. Obniża poziom cukru we krwi i wspomaga pracę trzustki, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
- Najczęściej wysiewa się ją wczesną wiosną, ponieważ wtedy trudno o inne zdrowe warzywa.
W medycynie ludowej stosowano ją na owrzodzenia skóry, zwalczanie pasożytów jelit i do dezynfekcji jamy ustnej i przewodu pokarmowego.
Termin wysiewu
Aby uzyskać oczekiwany efekt należy poczekać ok. 10 dni, ponieważ tyle potrzebuje rzeżucha aby wyrosnąć. Jeśli chcesz ją mieć na święta, to koniecznie 10 dni wcześniej należy ją wysiać.
Co potrzebujemy do wykonania dekoracji czy też założenia plantacji na talerzu?
Do wykonania dekoracji, czy też założenia mini hodowli na talerzu potrzebujesz:
- Talerz lub półmisek.
- Watę albo ligninę, albo papierowe ręczniki. Nadaje się wszystko to co zatrzyma wodę. Można kombinować według uznania. Ja układam spód z wacików i przykrywam ładnie przyciętą ligniną albo papierowym ręcznikiem aby było estetycznie i aby było łatwo ścinać rzeżuchę.
- Nasiona rzeżuchy – wystarczy jedna torebeczka
- Woda
Jeśli chcesz możesz użyć elementów dekoracyjnych, np. malowane jajka, zajączki czy inne wymyślone przez siebie kompozycje które wystarczy położyć czy postawić i już jest ładnie.
Sposób przygotowania.
- Na talerzu ułóż podłoże, czyli wspomnianą wcześniej watę, ligninę czy ręczniki papierowe.
- Podłoże namocz wodą
- Wysiej nasionka rzeżuchy gęsto i równomiernie.
- Ustaw swoją plantację w widnym i ciepłym miejscu.
Codzienne czynności pielęgnacyjne.
- Często sprawdzaj wilgotność podłoża
- Do podlewania najlepiej użyj spryskiwacza
- Do ścinania używaj nożyczek
Uwaga!
Jedz rzeżuchę codziennie ale nie za dużo, ponieważ w nadmiernych ilościach może spowodować zapalenie pęcherza. Porcja wielkości łyżeczki od herbaty do posiłków w zupełności wystarczy. Nie dopuść do zakwitnięcia, bo wtedy jej wartości smakowe się pogarszają.