Wyjątkowy sernik na zimno z wiaderka. Smakuje obłędnie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ser to podstawa!
To wyjątkowo ważne, żeby użyć dobrego sera, bez niego ciasto nie ma szans się udać.
Dobrego, czyli jakiego? Nie może mieć ani zbyt rzadkiej konsystencji, ani być źle zmielony. No i oczywiście musi być z wiaderka.
W kwestii masy owocowej istnieje pewna dowolność, można skupić się albo na produktach sezonowych (kiedy jest cieplej) albo po prostu na tym, co lubi się najbardziej. Spód sprawdzi się zarówno na herbatnikach, jak i na biszkoptach.
Składniki niezbędne do wykonania sernika z wiaderka na zimno
- 1 kg sera z wiaderka
- biszkopty
- ulubione owoce (mogą być z puszki)
- 2 truskawkowe galaretki
- 0,5 szklanki mleka
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1 niecałą szklankę śmietanki 36%
- 1 niecałą szklankę cukru pudru
- odrobina cukru waniliowego
Przepis na sernik na zimno z wiaderka — jak go zrobić krok po kroku
Wybierz okrągłą tortownicę, w której przygotujesz ciasto. Następnie wyłóż ją biszkoptami.
Mleko wlej do rondelka, podgrzej i zdejmij z ognia. Do gorącego mleka wsyp żelatynę i szybko roztrzep wszystko trzepaczką. Gdyby pojawiły się grudki, musisz delikatnie podgrzać znajdujący się w rondelku płyn i jeszcze raz rozmieszać wszystko.
Mleko z żelatyną odstawić do ostygnięcia. W tym samym czasie ser z wiaderka połączyć z cukrem waniliowym, potem z cukrem pudrem. Najlepiej zmiksować wszystko. Gotową masę delikatnie połączyć z mlekiem z żelatyną, a następnie wylać wszystko na biszkopty i wstawić do lodówki.
Kiedy sernikowa masa zastygnie — udekoruj ją owocami, a potem wylej na nią półpłynną galaretkę.
Zostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Na Wielkanoc... i nie tylko!
To ciasto wyjątkowo pięknie się prezentuje, dlatego doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Z powodzeniem można go również podać podczas imienin czy nawet urodzin. Ba, podczas urodzinowego przyjęcia można wykorzystać go jako tort!