Sos boloński z makaronem na niebieskiem talerzu.
Canva

Dodaj ten składnik do sosu bolońskiego! Efekt jest niesamowity!

Ten sos jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Na czym polega jego sekret? Jak zrobić takie danie, które zawróci wszystkim w głowie i będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia? Sprawdź! Przekonaj się, jak łatwo możesz wykonać sos smakujący jak w prawdziwej włoskiej kuchni. Wystarczy tylko zastosować odpowiednio dobrane składniki.
Reklama

Jakiego składniku nie może zabraknąć?

Do sosu koniecznie musisz wlać... wino! Genialnie podkreśli smak całego dania i nada mu głębi. Najlepiej sprawdzi się czerwone wytrawne, ale ostatecznie może być też białe.

Zwróć też uwagę na to, żeby wszystkie składniki były dobrej jakości. Z kiepskiego mięsa czy mało aromatycznych pomidorów nie da się wyczarować przepysznego dania.

Sos boloński w miseczce.
Canva

Składniki potrzebne do wykonania sosu bolońskiego

Zamiast podanego w przepisie mięsa wołowego może dać wieprzowe, pamiętaj jednak, że danie będzie wtedy smakować nieco inaczej.

Spokojnie możesz pominąć podczas gotowania czosnek — w prawdziwej, włoskiej wersji tego dania, ten dodatek nie występuje. Zamiast passaty nadadzą się również pomidory z puszki.

Reklama

W przypadku pieprzu — dobrze, żeby był świeżo zmielony.

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 0,5 korzenia selera
  • 1 cebula
  • 100 g boczku
  • 0,5 szklanki wina
  • sól
  • pieprz
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • oliwa z oliwek do smażenia

Jak dokładnie, krok po kroku przygotować sos boloński z winem?

Boczek pokrój w kostkę. To samo zrób z cebulą. Następnie umyj i obierz oraz zetrzyj na tarce marchewkę, oraz seler.

Rozgrzej patelnię, kiedy uzyska odpowiednią temperaturę, wlej na nią oliwę z oliwek. Najpierw przesmaż boczek. Kiedy się zarumieni, dodaj cebulę — musi się zeszklić. Później na patelnię należy wrzucić marchewkę i seler.

Kiedy warzywa będą już częściowo podsmażone, trzeba dodać mięso.

Reklama

Wołowinę należy smażyć, aż się zarumieni i ściemnieje.

Kolejny krok to zalanie wszystkiego winem, poczekaj potem, aż płyn odparuje. Następnie dodaj passatę pomidorową do znajdującego się na patelni dania. Jeśli chcesz, możesz przecisnąć przez praskę 2 ząbki czosnku (nie musisz obierać ich wcześniej z łupiny) i wrzucić je do sosu.

Duś całość jakieś 2-3 godziny.

Sos boloński na patelni stojącej na ściereczce.
Canva

Jak podawać sos boloński?

Oczywiście z makaronem! Jakim? Wbrew pozorom najlepszy będzie nie spaghetti a tagliatelle.

Gotowe danie można posypać startym serem. Najczęściej stosuje się do tego parmezan.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama