Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Wykwintne naleśniki z mandarynkami. Zachwycają smakiem!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Naleśniki kojarzą się z dość banalnym i tradycyjnym posiłkiem, jednak wcale tak nie jest. Przygotowanie dobrego i smacznego naleśnika to prawdziwa sztuka: od wykonania ciasta, właściwego usmażenia go aż po wybór odpowiedniego farszu. Istnieje niemal nieskończona ilość przepisów, każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
Najpopularniejsze są naleśniki podawane na słodko - z dżemem, konfiturą lub kremem czekoladowym, często obsypane cukrem pudrem. Stosunkowo często podawane są też naleśniki z owocami albo sosem czekoladowym lub owocowym musem. Nie można również zapominać o naleśnikach podawanych w sposób wytrawny - te jemy na obiad i mogą być podane z mięsem, grzybami oraz dodatkiem sosu pieczeniowego. Dziś zwrócimy uwagę na wykwintne naleśniki z farszem z twarogu, kaszy manny oraz dodatkiem karmelizowanych mandarynek. Tak przyrządzone naleśniki to deser znajdujący się w menu restauracji serwujących kuchnię francuską.
Składniki na pyszne naleśniki
Canva.com
- Do przygotowania naleśników wykorzystamy: szklankę mąki, szklankę mleka, trzy jajka, szczyptę soli i dwie łyżki oleju.
- Na farsz będą nam potrzebne: trzy szklanki mleka, pięć łyżek cukru, dziesięć łyżek kaszy manny, 200 g mielonego twarogu, trzy łyżki cukru wanilinowego oraz kilka kropli olejku pomarańczowego.
- Do karmelizacji wykorzystamy cztery łyżki cukru oraz kilka mandarynek.
Przepis na wytrawne naleśniki
- Przygotuj farsz: zagotuj dwie szklanki mleka razem z cukrem w rondelku, osobno do trzeciej szklanki wsyp kaszę mannę, wymieszaj i wlej do zagotowanego już mleka. Dodaj cukier wanilinowy i olejek pomarańczowy. Gotuj przez około pięć minut, cały czas mieszając - kaszka powinna zrobić się miękka. Wystudź. Dodaj twaróg, po czym całość zmiksuj dokładnie, używając blendera.
- Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe: mąkę wsyp do miski, wbij jajka, dolej mleko i wsyp szczyptę soli. Całość zmiksuj. Naleśniki należy usmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.
- Na każdy naleśnik wyłóż porcję farszu i złóż na pół.
- Na patelni rozpuść cukier. Podgrzewaj cząstki mandarynek aż do lekkiego zrumienienia. Tak przygotowane plasterki mandarynek ułóż na naleśnikach i polej skarmelizowanym cukrem. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Szukasz najlepszej patelni do naleśników? Sprawdź nasze porady!
Jeśli jesteś miłośnikiem naleśników, wiesz jak ważną rolę odgrywa dobra patelnia w procesie ich przygotowania. Wybór odpowiedniej patelni może mieć ogromny wpływ na smak, konsystencję i wygląd twoich naleśników. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszą patelnię do naleśników, aby cieszyć się doskonałymi rezultatami za każdym razem.
Naleśniki proteinowe na dobry początek dnia
Czy istnieje coś lepszego niż puszyste i aromatyczne naleśniki? A co powiesz na połączenie smaku i zdrowia? Dzięki przepisowi na naleśniki proteinowe, możesz cieszyć się ulubioną przekąską, która dostarczy Ci nie tylko pysznego smaku, ale także cennych składników odżywczych.
Obłędne naleśniki dyniowe z cynamonem. Must have na jesień!
Jesień to magiczny czas, kiedy natura obdarowuje nas bogactwem smaków. Jednym z najbardziej charakterystycznych skarbów tego sezonu jest dynia. Dlatego nie może zabraknąć w naszych kulinarnych eksperymentach. Dziś podpowiemy Ci, jak przygotować obłędne naleśniki dyniowe z nutą cynamonu - smakowitą propozycję, która oczaruje Twoje kubki smakowe!