Wystarczy 20 g tych nasion, a tarczyca przestanie doskwierać. Spróbuj koniecznie
Do przeczytania w ok. 2 min.
W swoim składzie mają również kwas foliowy, błonnik i witaminy z grupy B. Są dość kaloryczne, gdyż na 100 gramów dostarczają ok. 570 kcal. Dziennie nie należy przekraczać dawki 20-30 gramów nasion oleistych ogólnie, w tym nasion sezamu. Na jakie korzyści możemy liczyć spożywając je regularnie? Sprawdźmy, dlaczego warto jeść nasiona sezamu.
Korzyści dla serca.
Nasiona sezamu zawierają tzw. dobre tłuszcze, które pomagają utrzymać "zły" cholesterol (LDL) pod kontrolą. Jednocześnie pomagają zwiększyć poziom "dobrego" cholesterol (HDL). Poza tym, owe nasiona są uważane za panaceum na zdrowy układ sercowo-naczyniowy. A to dzięki zawartości pewnych substancji (np. magnez, witamina E), które pomagają kontrolować wartości ciśnienia krwi i uniknąć tworzenia się blaszek miażdżycowych.
Korzyści dla kości.
Duży wpływ ma tutaj zawartość wapnia. Dzięki temu możemy zapobiec rozwojowi osteoporozy.
Korzyści dla tarczycy.
Obecnie wiele osób zmaga się z chorobami tarczycy. To niezwykle ważny hormon, którego odpowiednia praca jest podstawą dla naszego dobrego samopoczucia. Szukając zdrowej żywności, która nam w tym pomoże warto sięgnąć po nasiona sezamu. Są one źródłem selenu, a ten jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Prócz tego, owe nasiona posiadają żelazo, miedź, a także witaminę B6, które wspomagają produkcję hormonów tarczycy.
Korzyści dla jelit.
Nasiona sezamu to źródło błonnika, który jest podstawowym elementem zdrowych jelit i flory bakteryjnej jelit. Dzienna dawka (do 30 gramów) nasion sezamu dostarcza nam ok. 12% zalecanego zapotrzebowania. Reasumując, powyższe korzyści z jedzenia nasion sezamu to jedynie kilka przykładów. Nasiona oleiste są niezwykle polecane, gdyż zawierają wiele cennych składników odżywczych, a do tego stanowią idealną przekąskę czy dodatek do wielu dań.