Prażony słonecznik w miseczce
Canva.com

TOP 4 nasiona oleiste, które warto jeść. Poczujesz się znacznie lepiej

Nasiona oleiste to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Choć są niewielkie to ich właściwości zdrowotne dla naszego organizmu są wręcz ogromne. Dlatego warto wdrożyć je do codziennej diety. O czym dokładnie mowa? Sprawdźmy, które nasiona oleiste warto jeść.
Reklama

Nasiona sezamu.

Są bogate w wapń, który zapobiega osteoporozie. Mogą być spożywane przez osoby, które nie tolerują laktozy lub wyeliminowały ją z diety. Ponadto, zawierają witaminy w grupy B, a także kwas foliowy i selen (zwalcza wolne rodniki). Posiadają kwasy omega 3 i 6, a także poprawiają trawienie i obniżają ciśnienie krwi. Nasiona sezamu możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów, chociażby dodając je do musli czy sałatek.

Pestki dyni.

Są niezwykle pożywne. Bogate w minerały, chociażby magnez i żelazo. Posiadają właściwości uspokajające i relaksujące, chronią przez prostatą. Zawierają kwasy omega 3 i 6, a także błonnik. Posiadają dużą zawartość tryptofanu, który ułatwia odpoczynek. Stanowią idealną przekąskę. Można je spożywać same lub dodawać do sałatek.

Nasiona lnu.

Sprawdzają się idealnie w oczyszczaniu jelit i zwalczaniu zaparć. W tym przypadku, łyżeczkę nasion należy dodać do szklanki wody i pozostawić do zaparzenia przez noc. Rano wystarczy to przefiltrować i wypić. Poza tym, nasiona lnu zawierają różne minerały, białka, a także witaminy: B1, B2, E i F.

Reklama

Nasiona słonecznika.

Spośród wszystkich powyżej wymienionych opcji to właśnie nasiona słonecznika mają najmniej kalorii. Są idealnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a jest to głównie kwas foliowy i kwas linolowy. Mają wiele witamin: A, E, B1, B2, B6. Nasiona te zawierają również magnez, potas, żelazo i miedź. Tak jak w większości przypadków, nasiona słonecznika są dobrą przekąską. Stanowią także ciekawy dodatek do sałatek czy chleba. To, co warto dodać odnośnie wszystkich nasion oleistych to fakt, iż są one dość łatwo dostępne. Poza tym należy pamiętać, by nie przekraczać ich dziennego spożycia (ok. 20-30 gramów), gdyż są one dość kaloryczne.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama