Dodaj to warzywo do chłodnika! Będzie lekki i jeszcze bardziej orzeźwiający
Do przeczytania w ok. 2 min.
Chłodnik z buraczkami — klasyk zup na zimno
Chłodnik z botwiny, czyli młodych buraczków z liśćmi to bardzo popularna polska zupa na zimno. Tradycyjnie do chłodnika, poza wspomnianymi gotowanymi buraczkami, dodajemy świeżego ogórka, rzodkiewkę, dymkę lub szczypiorek i koperek. Aby zakwasić zupę, do gotowania botwinki dodajemy sok z cytryny lub ocet winny. Jednak te składniki możemy zastąpić warzywem, które najczęściej używamy do wypieków i deserów. Jego dodatek sprawia, że chłodnik zyska nowe walory smakowe! Mowa tu o rabarbarze! Wystarczą dwie łodygi, a zupa będzie naprawdę przepyszna! Oto przepis na pyszny i bardzo orzeźwiający chłodnik!
Wytrawny chłodnik z rabarbarem i buraczkami — składniki
1 pęczek młodych buraczków z liśćmi (botwinki)
2 łodygi rabarbaru
400 ml bulionu warzywnego
1 pęczek cebulek dymek
½ filiżanki posiekanego koperku
1 duży kubek naturalnego jogurtu greckiego
4 jajka na twardo
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować chłodnik z rabarbarem i buraczkami?
Łodygi rabarbaru oczyszczamy z włókien i kroimy na niewielkie kawałki (ok. 1 cm). Zagotowujemy ok. 400 ml wody, lekko ją solimy, wrzucamy pokrojony rabarbar i gotujemy ok. 15 minut.
Botwinkę płuczemy, drobno kroimy razem z liśćmi i łodygami, zalewamy bulionem warzywnym i również gotujemy ok. 15 minut.
Ugotowany rabarbar (razem z wywarem) łączymy z bulionem warzywnym z botwinką. Zostawiamy do ostygnięcia.
Do zimnej zupy dodajemy jogurt grecki oraz posiekaną dymkę i koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Chłodnik doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dla zrównoważenia smaku możemy dodać odrobinę cukru.
Gotowy chłodnik wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby smaki dobrze się połączyły.
Chłodnik z rabarbarem, podobnie jak tradycyjny chłodnik litewski, podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo z dodatkiem białego pieczywa. Świetne będą także grzanki czosnkowe. Polecamy też inne przepisy na chłodniki: