Domowe galaretki owocowe przygotowane z soku
Canva.com

Jak zrobić domową galaretkę owocową

Galaretka owocowa to lekki deser, idealny na gorące popołudnie. Przygotowując galaretkę, najczęściej sięgamy po gotowe produkty z torebki. A co, jeżeli nie mamy pod ręką sklepowego proszku? Wystarczy sok owocowy i żelatyna spożywcza, a galaretkę możemy zrobić w kilka minut. Oto przepis na domową galaretkę owocową.
Reklama

Domowa galaretka — jak przygotować?

Galaretka owocowa to lekki deser, który możemy przygotować zaledwie z dwóch składników. Do zrobienia galaretki potrzebujemy tylko soku owocowego i żelatyny, albo agaru. Po połączeniu składników musimy odczekać kilka godzin — galaretka musi stężeć w chłodzie i możemy podawać deser. Jeżeli zdecydujemy się na przygotowanie galaretki ze świeżego soku owocowego lub np. zielonej herbaty mamy pewność, z jakich składników powstał nasz deser i co serwujemy naszym dzieciom lub gościom.

Przepis na domową galaretkę

Reklama

Galaretkę możemy przygotować z owoców sezonowych (wyciśniętego soku lub gęstego kompotu) lub z soku z owoców cytrusowych. Do deseru możemy także wykorzystać tłoczone soki z kartonów lub np. wywary ziołowe. 

Składniki na domową galaretkę owocową

  • 500 ml soku owocowego

  • 1 łyżka żelatyny

  • 2 łyżki zimnej wody

  • sok z cytryny i cukier do smaku

  • Świeże owoce i bita śmietana do dekoracji

Domowa galaretka z soku owocowego - podana w szklance i miseczce
Canva.com

Jak zrobić domową galaretkę?

  1. Jedną łyżkę żelatyny umieszczamy w garnuszku lub filiżance. Zalewamy ją dwoma łyżkami zimnej wody i zostawiamy na kilka minut, aby napęczniała.

  2. Żelatynę podgrzewamy i musimy ją rozpuścić — podgrzewając na palniku lub w kuchence mikrofalowej.

  3. Teraz rozpuszczoną żelatynę stopniowo łączymy z sokiem owocowym. Musi się dokładnie połączyć. Galaretkę ewentualnie doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny  lub innymi dodatkami smakowymi.

  4. Tak przygotowany płyn wlewamy do niewielkich szklaneczek, słoików, silikonowych foremek lub wylewamy na płaskie naczynie, aby po zastygnięciu pokroić galaretkę w kostkę. Zostawiamy, aby płyn ostygł

  5. Naczynia z galaretkami na kilka godzin wstawiamy do lodówki.

Gotowy deser podajemy ze świeżymi owocami, bitą śmietaną lub sosem jogurtowym. Taką galaretkę możemy przygotować także jako wykończenie innych deserów — serników na zimno, ciast bez pieczenia lub biszkoptów z owocami. Lekki deser z galaretki to także pomysł na coś słodkiego dla osób na diecie. Możliwości wykorzystania galaretki są wręcz nieograniczone, dlatego warto trochę poeksperymentować. Smacznego! 

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama