Jak zrobić domową galaretkę owocową
Do przeczytania w ok. 2 min.
Domowa galaretka — jak przygotować?
Galaretka owocowa to lekki deser, który możemy przygotować zaledwie z dwóch składników. Do zrobienia galaretki potrzebujemy tylko soku owocowego i żelatyny, albo agaru. Po połączeniu składników musimy odczekać kilka godzin — galaretka musi stężeć w chłodzie i możemy podawać deser. Jeżeli zdecydujemy się na przygotowanie galaretki ze świeżego soku owocowego lub np. zielonej herbaty mamy pewność, z jakich składników powstał nasz deser i co serwujemy naszym dzieciom lub gościom.
Przepis na domową galaretkę
Galaretkę możemy przygotować z owoców sezonowych (wyciśniętego soku lub gęstego kompotu) lub z soku z owoców cytrusowych. Do deseru możemy także wykorzystać tłoczone soki z kartonów lub np. wywary ziołowe.
Składniki na domową galaretkę owocową
500 ml soku owocowego
1 łyżka żelatyny
2 łyżki zimnej wody
sok z cytryny i cukier do smaku
Świeże owoce i bita śmietana do dekoracji
Jak zrobić domową galaretkę?
Jedną łyżkę żelatyny umieszczamy w garnuszku lub filiżance. Zalewamy ją dwoma łyżkami zimnej wody i zostawiamy na kilka minut, aby napęczniała.
Żelatynę podgrzewamy i musimy ją rozpuścić — podgrzewając na palniku lub w kuchence mikrofalowej.
Teraz rozpuszczoną żelatynę stopniowo łączymy z sokiem owocowym. Musi się dokładnie połączyć. Galaretkę ewentualnie doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny lub innymi dodatkami smakowymi.
Tak przygotowany płyn wlewamy do niewielkich szklaneczek, słoików, silikonowych foremek lub wylewamy na płaskie naczynie, aby po zastygnięciu pokroić galaretkę w kostkę. Zostawiamy, aby płyn ostygł.
Naczynia z galaretkami na kilka godzin wstawiamy do lodówki.
Gotowy deser podajemy ze świeżymi owocami, bitą śmietaną lub sosem jogurtowym. Taką galaretkę możemy przygotować także jako wykończenie innych deserów — serników na zimno, ciast bez pieczenia lub biszkoptów z owocami. Lekki deser z galaretki to także pomysł na coś słodkiego dla osób na diecie. Możliwości wykorzystania galaretki są wręcz nieograniczone, dlatego warto trochę poeksperymentować. Smacznego!