Za co Polacy kochają azjatycki ramen? To wyjątkowa zupa pełna smaku
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jakie są najważniejsze składniki ramenu?
Ramen to jedno z ciekawszych dań, jakimi może nas oczarować kuchnia japońska. Tu najważniejszy jest makaron, podawany z bulionem i różnymi dodatkami. Co znajduje się w tym daniu? Miso, czyli gęsta pasta ze sfermentowanej soi, wodorosty (Nori, Kombu i Wakame), grzyby Shitake, Menma (pędy bambusa) i Chāshū, czyli plastry pieczonego lub duszonego mięsa (wołowego lub wieprzowego). Często w daniach ramen pojawia się tofu, co jest normą dla tych osób, które sięgają po orientalne przepisy w wersji wegańskiej.
Ramen i jego rodzaje
Ramen może przybierać różne formy, a przepisy na ten przysmak mogą nas zaskoczyć swoją różnorodnością. Jedną z najpopularniejszych odmian jest Ramen Shoyu gyuniku – danie sporządzane na bazie bulionu wołowo-wieprzowego i mieszanki sosów sojowych, które zwykle serwuje się z marynowaną wołowiną lub wieprzowym chashu, jajkiem i orientalnymi dodatkami. Ramen Shoyu Kamo powstaje natomiast na bulionie drobiowo-wołowym, a głównym składnikiem dania staje się pierś z kaczki ze szparagami.
Na bulionie z owoców morza powstaje natomiast Ramen Miso gyokai, do którego można podać krewetki lub pieczonego łososia. Vege tantanmen powstaje na bazie gęstego bulionu z ucieranego sezamu, do którego można dodać wiele warzywnych przysmaków. W każdej wersji ramen można modyfikować według własnego uznania. W każdej wersji będzie on wartościowym i sycącym daniem, które może na dobre zagościć w naszym menu.