Zaopatrz się na zimę w cebulę. To prawdziwa bomba składników odżywczych!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki odżywcze i witaminy w cebuli
Cebula jest doskonałym źródłem składników odżywczych i witamin. Zawiera dużą ilość witaminy C, witaminy B6 i witaminy K. Cebula jest również doskonałym źródłem kwasu foliowego, manganu, potasu i błonnika pokarmowego oraz białka i żelaza. Spożywanie cebuli z umiarem może pomóc w zapobieganiu niektórym nowotworom, chorobom serca i infekcjom dróg oddechowych.
W cebuli znajdziemy duże ilości:
- potasu,
- wapnia,
- żelaza,
- manganu,
- magnezu,
- fosforu,
- siarki,
- kwercetyny.
Dobry wpływ na serce
Cebula to smaczne warzywo bogate w składniki odżywcze, które może pomóc w zapobieganiu chorobom serca. Zawiera kwercetynę, która, jak udowodniono, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi, a nawet chroni przed rakiem. Cebula zawiera również flawonoidy, które są przeciwutleniaczami, które, jak wykazano, mają właściwości przeciwzapalne. Jest silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że pomaga zwalczać wolne rodniki.
Cebula a nowotwory
Według nowych badań ludzie, którzy jedzą dużo cebuli, są mniej podatni na raka. Uważa się, że spożywanie dużych ilości cebuli pomaga zmniejszyć ryzyko raka jelit i żołądka. Dzieje się tak, ponieważ cebula zawiera związki zwane kwercetyną i kemferolem, które hamują wzrost komórek rakowych.
Cebula w walce z osteoporozą
Cebula to jeden z najlepszych sposobów na wzmocnienie kości. Wykazano, że cebula ma znaczący wpływ na gęstość kości i gęstość mineralną kości. Spożywanie cebuli może również pomóc zmniejszyć ryzyko osteoporozy, szczególnie u kobiet. To popularne warzywo to łatwy sposób na dostarczenie codziennej dawki składników odżywczych budujących kości.