Krem pieczarkowy z grzankami pesto
Canva.com

Pyszny krem pieczarkowy. Podaj go z grzankami z pesto i mozzarellą

Zupa krem z pieczarek ma wyrazisty, lekko słony smak i pachnie cudownie. To kwintesencja jesieni. Już dziś skorzystaj z naszego pysznego przepisu na rozgrzewającą zupę.
Reklama

Składniki na pyszną zupę krem

Krem pieczarkowy z grzankami pesto
Canva.com

Do przygotowania zupy potrzebujemy:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 1/2 małego pora
  • 1000 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały ziemniak
  • 1000 ml bulionu
  • 200 ml śmietanki 18% (do zup i sosów, w kartoniku)

Pesto pietruszkowe do grzanek zrobimy z poniższych składników:

  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki pestek dyni
  • mały ząbek czosnku
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 10 łyżek oliwy extra vergine

Dodatkowo potrzebujemy bagietkę oraz tarty ser mozzarella.

Kremowa zupa pieczarkowa krok po kroku

  1. Na początku kroimy w kostkę cebulę i wrzucamy ją do garnka z oliwą.
  2. Gdy cebula się zeszkli, to dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy przez 12 minut.
  3. Dodajemy obraną na tarce marchewkę i pietruszkę.
  4. Następnie dorzucamy pokrojonego w kosteczkę ziemniaka.
  5. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  6. Wlewamy gorący wywar i gotujemy przez około 20 minut.
  7. Zupę dekorujemy plasterkami pieczarek.
  8. Czas na przygotowanie pesto: listki pietruszki oraz pestki dyni wraz z czosnkiem, oliwą oraz solą i pieprzem blendujemy.
  9. Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy pesto. Posypujemy tartą mozzarellą i podpiekamy w piekarniku przez 4 minuty.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama