Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Zapieczony ryż z jabłkami i cynamonem - doskonały pomysł na zdrowy lunchbox!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy, smaczny i sycący lunchbox, mamy dla Ciebie doskonałą propozycję - zapieczony ryż z jabłkami i cynamonem. To pyszne danie, które połączy w sobie delikatność ryżu, słodką soczystość jabłek i aromatyczny smak cynamonu.
Składniki:
- 1 szklanka suchego ryżu (najlepiej basmati lub jaśminowy)
- 2 szklanki wody
- 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- Garść posiekanych orzechów (opcjonalnie, do dekoracji)
Jak zrobić ryż z jabłkami?
- W rondlu zagotuj wodę, a następnie dodaj ryż. Gotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie miękki i wchłonie całą wodę.
- W międzyczasie, w drugim rondlu rozgrzej masło lub olej kokosowy na średnim ogniu.
- Dodaj pokrojone jabłka i smaż je przez kilka minut, aż staną się miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie.
- Dodaj miód lub syrop klonowy, cynamon i sól do jabłek. Wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i jabłka były równomiernie pokryte słodką cynamonową polewą.
- W dużej misce połącz ugotowany ryż z jabłkami. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Przełóż mieszankę ryżu i jabłek do naczynia do zapiekania.
- Posyp wierzch dania posiekanymi orzechami, jeśli chcesz dodać chrupkości i dodatkowego smaku.
- Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut, aż ryż nabierze lekkiego złotego koloru.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut przed podaniem.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Czy pestki z jabłek są szkodliwe?
Czy pestki z jabłek są szkodliwe? To pytanie, które wiele z nas sobie zadaje. Wiele osób słyszało, że jedzenie pestek z jabłek może być niebezpieczne dla zdrowia. Ale czy to prawda? Czy naprawdę musimy unikać spożywania pestek z jabłek? Dzisiaj postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat.
Cynamon - niezwykle wszechstronne zastosowania w kosmetyce i domu
Cynamon to niezwykle popularna przyprawa, która dodaje potrawom nie tylko wyjątkowego smaku, ale także aromatu. Jednak jego zastosowania sięgają znacznie dalej niż tylko kuchnia. Dowiedz się więcej o różnych sposobach wykorzystania cynamonu, które mogą Cię zaskoczyć!