Canva

Znasz taką jajecznicę? Na pewno nie! A potrzebujesz tylko...

Jajecznica to bardzo proste danie, które niczym nie zaskakuje. A gdyby przygotować ją w zupełnie inny sposób? Czy jajka będą do wszystkiego pasować? Przekonaj się, jak możesz w łatwy sposób podkręcić smak tego pozornie banalnego dania i zachwyć wszystkich, których ją poczęstujesz. Wystarczą tylko odpowiednio dobrane składniki, a wyczarujesz w kuchni coś niesamowitego!

Jaki jest sekret tej jajecznicy?

Jajka, cebula, czasem kiełbasa i gotowe. Tak z reguły wszyscy robią jajecznicę. A gdyby w jej przygotowanie włożyć odrobinę więcej wysiłku? Zajmie to tylko chwilę dłużej, ale uzyskany smak będzie tego wart.

Co trzeba zrobić? Połączyć jaja z... leczem. Ta kompozycja wbrew pozorom smakuje wybornie.

Można skorzystać z gotowego lecza albo zrobić je na świeżo, tuż przed wbiciem, jajek. Jeśli ktoś lubi, może dodać też jakieś mięso — kiełbasę, szynkę lub parówki, ale poniżej znajduje się przepis na wegetariańską wersję tego dania.

Canva

Jajecznica z leczem — jakie potrzebne są do niej składniki?

Wystarczy tylko kilka produktów. Niektórzy lubią dodawać do lecza cukinię, ale w wersji z jajkiem nie jest niezbędna. Chociaż oczywiście można ją też dodać!

  • 1 papryka
  • 0,5 cebuli
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 4 jajka

Jajecznica z leczem — jak ją dokładnie przygotować, krok po kroku

Paprykę należy umyć, cebulę obrać z łupiny. Pokroić je w drobną kostkę. Pomidorki umyć i poprzekrawać na pół.

Patelnię i olej, powinno się mocno rozgrzać. Skręcić trochę moc planika i wrzucić paprykę razem z cebulą na patelnię. Posolić, popieprzyć. Kiedy cebula się zeszkli, można dodać pomidorki i odrobinę cukru. Kiedy część pomidorowego soku odparuje, można rozbić jajka i wlać je na patelnię.

Zamieszać wszystko, żeby nic się nie przypaliło. Gdy jajecznica się zetnie — można ją podawać do jedzenia. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Canva

Jajecznica w wersji na ostro

Ten sam przepis można nieco zmodyfikować — dodać kiełbasę i ostrą papryczkę (świeżą lub w proszku). Tuż przed wylaniem jajek trzeba wrzucić na patelnię wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Jajka należy dodać, zanim czosnek zmieni barwę na brązową.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł