Znasz ten trik na aromatyczny rosół? Zawsze będziesz tak gotować!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Potrzeba czasu i...
Pierwsza rzecz, o której trzeba pamiętać podczas gotowania rosołu, to czas. Niestety nie jest to zupa, którą przygotuje się w 5 minut. Jednak smak wszystko wynagrodzi. Co więcej, co prawda rosół gotuje się długo, jednak nie ma przy nim dużo pracy.
No dobrze, a na czym polega sztuczka, trik, który sprawi, że smak wywaru będzie tak wyjątkowy? Prawie wszystkie składniki rosołu... trzeba upiec w piekarniku.
Składniki potrzebne na rosół
Tak naprawdę produkty można modyfikować, dodać więcej warzyw i zrezygnować z mięsa lub odwrotnie, dodać więcej kurczaka czy wołowiny.
Ważne jest, żeby wszystkie produkty, które się użyje, były dobrej jakości. Tego nie ma jak przeskoczyć — z kiepskich produktów niewiele się osiągnie.
Potrzebne będą:
- 3 marchewki
- 3 korzenie pietruszki
- 0,5 korzenia selera
- 1 cebula
- 0,5 kg korpusów z kurczaka
- 0,5 skrzydełek z kurczaka
- 0,5 szpondra wołowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- lubczyk suszony
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pieprz w ziarenkach
- pieprz mielony
- sól
Dokładny przepis na rosół z pieczonych warzyw i mięsa
Posolone i popieprzone kawałki kurczaka trzeba piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza. Mięso na upieczenie się potrzebuje około 1,5 godziny. Marchewkę, korzeń pietruszki i korzeń selera i cebulę należy obrać, pokroić na nieco mniejsze części i natrzeć olejem. Wstawić do piekarnika na 0,5 godziny.
Kiedy warzywa i mięso z kurczaka będą gotowe, należy umieścić je w garnku razem ze szpondrem i przyprawami: solą, pieprzem w ziarenkach, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Zalać wszystko wodą i włączyć ogień pod garnkiem.
Gotować na małej mocy palnika. Jeśli pojawią się szumowiny — należy je zebrać i wyrzucić. W połowie gotowania dodać natkę pietruszki, a pod koniec — suszony lubczyk.
Im dłużej będzie się trzymać rosół na ogniu, tym będzie smaczniejszy. Może to trwać nawet 3 godziny.
Jak podawać rosół?
Najlepszy będzie z makaronem typu nitki, ale tak naprawdę nada się też każdy inny. Można też dodać do niego gotowaną marchewkę pokrojoną na plasterki.