Gęsty rosół z makaronem udekorowany pietruszką. Obok kawałek chleba.

Rosół jak u mamy - jak go zrobić krok po kroku

Rosół — pyszny klarowny wywar, bez którego trudno wyobrazić sobie tygodniowe menu. Baza do wszystkich zup, a przede wszystkim — smak, który dobrze przypomina dzieciństwo. Jak ugotować rosół jak u mamy, tak samo pyszny i aromatyczny jak za dawnych lat? Klarowny, a zarazem sycący... Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne. Wystarczy tylko pamiętać o paru sztuczkach i niezbędnych składnikach.
Reklama

Rosół jak u mamy — jakie składniki będą potrzebne?

W wielu domach używa się unikalnych przepisów i wykorzystuje różne produkty. Poniżej znajduje się lista uniwersalnych składników potrzebnych do stworzenia tradycyjnego rosołu o niepowtarzalnym smaku.
  • 4 litry wody
  • 1 porcja rosołowa
  • 2 udka z kurczaka
  • 250 g szpondru
  • 4 korzenie pietruszki
  • 3 pęczki natki z pietruszki
  • 1 seler (korzeń)
  • 9 marchewek
  • 1 por
  • 3 cebule
  • garść suszonego lubczyku
  • 6 listków laurowych
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
Rosół z makaronem posypany pietruszką i lubczykiem
Canva

Rosół jak u mamy — dokładny przepis

Rosół to nie jest skomplikowanym daniem.
Reklama
Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to to, że ta zupa musi się długo gotować. Dlatego lepiej nie planować jej przygotowania na ostatnią chwilę. W przypadku krótszego czasu gotowania rosół też wyjdzie, nie będzie jednak tak smaczny.
  1. Mięso należy umyć i zalać wodą.
  2. Zagotować wodę z mięsem (na małym ogniu).
  3. Obrać cebulę, ale zostawić jej wewnętrzną łupinę.
  4. Obrać warzywa. W razie konieczności pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Zebrać szumowiny (piana, która wypływa z wywaru), które pojawią się po jakimś czasie.
  6. Cebulę przekroić na pół. Każdy kawałek opalić nad ogniem z kuchenki. Cebula musi zrobić się czarna z każdej strony i zacząć pachnieć charakterystycznie.
  7. Do wody z mięsem dodać marchewkę, por, seler, korzeń pietruszki. Zagotować i zmniejszyć ogień. (Gdyby warzywa i mięso nie mieściły się w jednym garnku, należy wyjąć mięso i włożyć do wody same warzywa).
  8. Dodać sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki, lubczyk.
  9. Gotować wszystko razem na małym ogniu przez 2 godziny.
Rosół z makaronem udekorowany pietruszką. Obok kawałek chleba.
Canva

Rosół — z czym i jak go podawać

Rosół doskonale smakuje z makaronem.
Reklama
Najlepiej sprawdzi się makaron jajeczny typu nitki, ale tak naprawdę, każdy będzie dobry. Niektórzy lubią też jeść rosół z... ziemniakami. Gotową zupę można na talerzu udekorować listkami pietruszki albo posiekanym koperkiem. Do rosołu można podać też pokrojoną marchewkę i kawałki mięsa z kurczaka.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama