Canva

Zostało Ci sporo chleba z weekendu? Oto przepis na pyszne grzanki czosnkowe

Idąc z duchem czasów i chcąc postępować zgodnie z kulturą "zero waste", powinniśmy uczyć się wykorzystywać to, co już mamy, czyli zamiast od razu pozbywać się czerstwego pieczywa, spróbować coś z niego wykonać. Dobrym pomysłem będą grzanki czosnkowe, w których przypieczemy lekko twardy już chlebek i pokryjemy go aromatycznym ziołowym masełkiem. Grzanki to świetny dodatek do różnych mięsnych potraw z grilla, ale też i fajne uzupełnienie sałatek oraz przyjemna niezależna przekąska na mały głód.

Jak wykorzystać czerstwy chleb w kuchni?

Grzanki możemy przygodowa dosłownie z każdej odmiany pieczywa, więc nie przejmujmy się tym, że akurat nie mamy tego pszennego, a dysponujemy jedynie żytnim lub razowym, bo i ono bez problemu się nada. Zanim jeszcze zajmiemy się jego obróbką i spróbujemy je podpiec oraz doprowadzić do tego, by stało się apetycznie chrupiące, przygotujmy sobie większą ilość ziołowego czosnkowego masła, tworząc je z masła i dowolnie wybranych dodatków.

Czosnek jest tu absolutnie niezastąpiony, ale to my decydujemy o tym, ile go użyjemy oraz czym go uzupełnimy. Klasycznie masło czosnkowe miesza się po prostu z solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą oregano bądź bazylii, jednakże poprzez wprowadzenie do niego maleńkich kawałków suszonych pomidorów jesteśmy w stanie uzyskać zupełnie inny i zarazem nieco ciekawszy smak.

Jak zrobić grzanki czosnkowe krok po kroku?

Teraz możemy już przejść do przygotowania pieczywa. Aby wykonać grzanki czosnkowe z czerstwego chleba, powinniśmy pokroić swój starszy chlebek na dość grube kromki, posmarować je grubo czosnkowo-ziołowym masłem, przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i umieścić blaszkę w piekarniku na jakieś 10 minut, wybierając temperaturę 200 stopni C.

Podobne grzanki jesteśmy w stanie przygotować zarówno na grillu, jak i na suchej patelni, najlepiej właśnie tej grillowej o lekko nierównej powierzchni. Grzanki czosnkowe bardzo dobrze komponują się z sałatkami, mięsem, a nawet zupami. Na pewno znajdziemy dla nich niejedno dobre zastosowanie!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł