Zostały Ci zamrożone czereśnie z lata? Zrób ekspresową konfiturę do naleśników!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na konfiturę z czereśni jest akurat bardzo prosty.
Ogranicza się dosłownie do paru kroków, a wychodzi za każdym razem. Efektem receptury jest nietypowa konfitura o lekko pikantnym smaku, która doskonale pasuje i do dań słodkich, i do tych bardziej wytrawnych.
W przepisie najważniejsze są oczywiście czereśnie.
Potrzeba ich aż pół kilograma, aby przygotować słoik konfitury o pojemności 250 ml. Owoce należy dokładnie wypłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Trzeba je też wydrążyć, co najlepiej uczynić przy pomocy specjalnej wygodnej maszynki, przeznaczonej właśnie do drylowania czereśni i wiśni.
Owoce powinno się oczywiście podsmażyć i podgotować. W tym celu należy podgrzewać je w rondelku lub na małej patelni z dodatkiem cukru (jedna duża łyżka na 100 g czereśni) i jakichś aromatycznych przyprawy (np. laski cynamonu i pięciu goździków). Konfitura z czereśni musi uzyskać odpowiednią konsystencję. Wszystkie składniki należy zesmażyć razem tak długo, aż wreszcie wyraźnie zgęstnieją i zaczną przypominać prawdziwy mus. Pod koniec smażenia można jeszcze dodać do owoców niewielki dodatek jakichś ostrych przypraw, czyli np. szczyptę chili albo kilka szczypt ostrego mocnego pieprzu. Gotową konfiturę z czereśni należy przełożyć do czystego i wyparzonego słoika. Oczywiście należy ją też szczelnie zakręcić i odstawić na bok, aż ostygnie i można będzie ją zajadać.
Ten bardzo prosty przepis na konfiturę z czereśni daje spektakularny efekt i udowadnia, że nawet osoby niemające zbyt dużych umiejętności kulinarnych są w stanie przygotować własnoręcznie znakomite domowe przetwory. Podobnie można postąpić z różnymi innymi owocami. Konfitury da się też przygotować z wiśni czy truskawek.