Zupa bez tłuszczu? Zdrowy i pożywny krem z brokułów i groszku w zaledwie 40 minut
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na krem z brokułów i groszku
Do przygotowania tej zupy-kremu bez tłuszczu potrzebne nam będą następujące składniki:
- 2 średnie marchewki,
- 1 średnia pietruszka, kawałek selera,
- 2 średnie ziemniaki,
- 400 g mrożonych różyczek brokułów,
- ½ puszki groszku,
- 130 ml mleka (0% tłuszczu),
- 2 średnie liście laurowe,
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- mielona gałka muszkatołowa.
Przygotowanie pożywnej zupy z brokułów i grodzku
Przygotowanie – na początek marchewki oraz pietruszkę obierzmy, opłuczmy, zetrzyjmy na tarce lub posiekajmy. W ten sam sposób przygotujmy kawałek selera. Ziemniaki obierzmy, pokrójmy w kostkę. Następnie warzywa wrzućmy do garnka, zalejmy 6 szklankami wody. Dodajmy liście laurowe i różyczki brokułów (nie musimy ich rozmrażać). Wsypmy pół łyżeczki soli. Gotujmy na średnim płomieniu pod przykryciem około 29-32 minut.
Natomiast groszek odlejmy na sitku, dodajmy do zupy. Gotujmy razem jeszcze 5 minut. Zupę zdejmijmy z kuchenki. Usuńmy liście laurowe. Wyjmijmy kilka różyczek brokułów. Wlejmy mleko, zmiksujmy zupę na krem. Doprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem czarnym i mieloną gałką muszkatołową. Udekorujmy odłożonymi brokułami.