Canva.com

Zupa bez tłuszczu? Zdrowy i pożywny krem z brokułów i groszku w zaledwie 40 minut

Uwielbiamy warzywne zupy i kremy. Dziś mamy dla Was przepis na pyszną, kremową zupę tylko z brokułów oraz groszku. To doskonałe danie na każdą porę roku.

Składniki na krem z brokułów i groszku

Canva.com

Do przygotowania tej zupy-kremu bez tłuszczu potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 2 średnie marchewki,
  • 1 średnia pietruszka, kawałek selera,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 400 g mrożonych różyczek brokułów,
  • ½ puszki groszku,
  • 130 ml mleka (0% tłuszczu),
  • 2 średnie liście laurowe,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny,
  • mielona gałka muszkatołowa.

Przygotowanie pożywnej zupy z brokułów i grodzku

Przygotowanie – na początek marchewki oraz pietruszkę obierzmy, opłuczmy, zetrzyjmy na tarce lub posiekajmy. W ten sam sposób przygotujmy kawałek selera. Ziemniaki obierzmy, pokrójmy w kostkę. Następnie warzywa wrzućmy do garnka, zalejmy 6 szklankami wody. Dodajmy liście laurowe i różyczki brokułów (nie musimy ich rozmrażać). Wsypmy pół łyżeczki soli. Gotujmy na średnim płomieniu pod przykryciem około 29-32 minut.

Natomiast groszek odlejmy na sitku, dodajmy do zupy. Gotujmy razem jeszcze 5 minut. Zupę zdejmijmy z kuchenki. Usuńmy liście laurowe. Wyjmijmy kilka różyczek brokułów. Wlejmy mleko, zmiksujmy zupę na krem. Doprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem czarnym i mieloną gałką muszkatołową. Udekorujmy odłożonymi brokułami.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł