Krem z selera
Canva.com

Finezyjna zupa-krem z selera z boczkiem. Rozgrzewająca i aromatyczna

Wytrawny krem o delikatnym smaku i pięknym zielonym kolorze. To musi być zupa kremowa z selera w towarzystwie chrupiącego chipsa z boczku. Spróbujcie!
Reklama

Składniki na zupę krem

Do przygotowania tej pożywnej zupy-kremu potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na bulion - 400 g porcji rosołowej, 2 średnie marchewki, 2 małe pietruszki, 1 mały seler, 1 średnia cebula, 2 małe ząbki czosnku, 1 średni por, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 2 średnie liście laurowe, 2600 ml wody;
  • na zupę - około 900 g selera, 3 średnie ziemniaki, 3 łyżki masła, 205 g śmietanki 30%, sól, świeżo zmielony pieprz czarny;
  • na okrasę - 220 g chudego boczku (surowego wędzonego), 1 duża cebula.

Jak zrobić pyszną zupę z selera?

Krem z selera
Canva.com
  1. Przygotowanie - przygotujmy bulion: mięso i warzywa umyjmy. Marchewki, pietruszki, seler, cebulę i czosnek obierzmy, pokrójmy w dużą kostkę. Wszystkie składniki na bulion zalejmy wodą.
  2. Gotujmy około 90 minut na małym płomieniu. Następnie bulion przecedźmy i odstawmy. Przygotujmy zupę: seler i ziemniaki obierzmy, umyjmy i pokrójmy w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzejmy masło, dodajmy warzywa, smażmy około 19-22 minut. Przełóżmy do bulionu i gotujmy do momentu, aż seler i ziemniaki zmiękną.
  4. Następnie zupę delikatnie studźmy i miksujmy na krem. Dodajmy śmietankę, sól, świeżo zmielony pieprz czarny i ponownie zagotujmy.
  5. Przygotujmy okrasę: boczek i cebulę pokrójmy w kostkę. Boczek smażmy na rozgrzanej, suchej patelni do momentu wytopienia się tłuszczu. Dodajmy cebulę, zrumieńmy 3-4 minuty. Zdejmijmy z płomienia. Okrasą udekorujmy krem przed podaniem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama