Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Zupa jak z restauracji. 2 zaskakujące składniki i obłędny smak!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Aromatyczny krem z topinamburu to wyjątkowa propozycja dla osób, które chętnie sięgają po nowe możliwości kulinarne, a także zdrowe sezonowe warzywa i owoce. Ten wyjątkowy krem zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia, a być może stanie się nawet jedną z najbardziej ulubionych zup naszych domowników. Jej przygotowanie na szczęście nie należy do zadań skomplikowanych. Od czego zacząć?
Niezbędne składniki na zupę z topinamburu i gruszek
- 500g topinamburu
- 500ml bulionu warzywnego
- 2 średniej wielkości gruszki
- 1 łyżka śmietany 18%
- 3 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kardamonu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania zupy jak z restauracji
Canva.com
- Dokładnie myjemy topinambur, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z gruszką, choć w tym przypadku pozbywamy się dodatkowo gniazd nasiennych.
- Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu uzyskania miękkości topinamburu. Wówczas dodajemy przyprawy.
- Hartujemy śmietankę i wlewamy do bulgoczącej zupy, by nieco ją zabielić.
- Na osobnej patelni podprażamy na sucho płatki migdałów i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i voila!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!