Zupa meksykańska z nachosami i limonką. Grzeje, aż miło!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- Sól, pieprz do smaku
- 1 litr bulionu warzywnego
- Nachosy
- Limonka
- Świeża kolendra (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a papryki pokrój w kostkę.
2. Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, a następnie dodaj papryki. Smaż chwilę razem.
3. Dodaj pomidory, fasolę i kukurydzę. Wymieszaj.
4. Dodaj przyprawy: chili w proszku, kumin, sól i pieprz. Wlej bulion warzywny.
5. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Podawaj z nachosami, skropioną sokiem z limonki i posypaną świeżą kolendrą.