Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Zupa pomidorowa jak u mamy! Dodajesz ten składnik?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tradycyjne przepisy są najlepsze! Proste, a przede wszystkim sprawdzone! Do tego — przywołują wspomnienia z dzieciństwa! Sprawdź, jak przygotować tradycyjną zupę pomidorową i co trzeba do niej dodać, żeby smakowała wyjątkowo.
Zupa pomidorowa — nasze mamy zawsze dodawały ten składnik
Żeby zupa pomidorowa się udała, jej smak nie może być zbyt kwaśny. Jak to osiągnąć? Dodaj cukru! Przełamie on kwasowość pomidorów.
Zupa pomidorowa jak u mamy — składniki
Możesz ugotować ją na rosole z poprzedniego dnia. Jeśli nie masz go w domu, będziesz potrzebować mięsa i włoszczyzny.
- 2 udka z kurczaka
- 1 marchewka
- 0,5 selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 malutki słoiczek koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 250 ml śmietany
- 2 litry wody
Canva
Zupa pomidorowa jak u mamy — przepis
- Mięso umyj, włóż do garnka i zalej wodą.
- Zagotuj, kiedy pojawią się szumowiny, zbierz je łyżką.
- Umyj i obierz marchewkę, selera, korzeń pietruszki. Dodaj do wywaru.
- Cebuli nie obieraj z łupiny, podpal ją nad gazem i dodaj razem z natką pietruszki do wywaru.
- Obierz czosnek i dorzuć
- Po 30 minutach wyłów wszystko z bulionu.
- Wymieszaj przecier z odrobiną wywaru, a potem delikatnie dodaj wszystko do garnka.
- Dodaj sól, cukier i pieprz.
- Zagotuj.
- Na samym końcu wymieszaj delikatnie śmietanę z odrobiną ciepłej zupy.
- Potem cięgle mieszając, wlej śmietanę do zupy.
- Wyłącz gaz.
Z czym podawać zupę pomidorową?
Taka zupa najczęściej serwowana jest z ryżem lub makaronem. Oczywiście na ciepło. Możesz udekorować ją natką pietruszki lub koperkiem.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jak zagęścić zupę pomidorową, aby nie straciła koloru?
Zagęszczanie zupy pomidorowej za pomocą mąki to praktyka, która nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty. Oprócz utraty koloru, może także wpłynąć na zmianę smaku oraz aromatu. Warto więc sięgnąć po skuteczniejszy i delikatniejszy sposób – koncentrat pomidorowy.
Zupa z pomidorów i mozzarelli. Smak Toskanii na talerzu!
Kuchnia włoska słynie z wyjątkowych smaków, aromatycznych ziół i pysznych dań. Jednym z najbardziej klasycznych i uwielbianych w Toskanii jest zupa z pomidorów i mozzarelli. To proste, a jednocześnie niezwykle smaczne danie, które wyciąga na powierzchnię esencję włoskiego słońca i miłości do jedzenia.
Pomidorowa zupa krem z papryką: smaczny i zdrowy wybór
Jeśli jesteś miłośnikiem aromatycznych i sycących zup, to pomidorowa zupa krem z papryką jest idealnym daniem dla Ciebie. Ta wyjątkowa zupa nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych. Dowiedz się jak ją zrobić i zachwyć swoich domowników pomidorówką jak marzenie!