Canva

Zupa pomidorowa jak u mamy! Dodajesz ten składnik?

Tradycyjne przepisy są najlepsze! Proste, a przede wszystkim sprawdzone! Do tego — przywołują wspomnienia z dzieciństwa! Sprawdź, jak przygotować tradycyjną zupę pomidorową i co trzeba do niej dodać, żeby smakowała wyjątkowo.

Zupa pomidorowa — nasze mamy zawsze dodawały ten składnik

Żeby zupa pomidorowa się udała, jej smak nie może być zbyt kwaśny. Jak to osiągnąć? Dodaj cukru! Przełamie on kwasowość pomidorów.

Zupa pomidorowa jak u mamy — składniki

Możesz ugotować ją na rosole z poprzedniego dnia. Jeśli nie masz go w domu, będziesz potrzebować mięsa i włoszczyzny.

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 0,5 selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 malutki słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 250 ml śmietany
  • 2 litry wody
Canva

Zupa pomidorowa jak u mamy — przepis

  1. Mięso umyj, włóż do garnka i zalej wodą.
  2. Zagotuj, kiedy pojawią się szumowiny, zbierz je łyżką.
  3. Umyj i obierz marchewkę, selera, korzeń pietruszki. Dodaj do wywaru.
  4. Cebuli nie obieraj z łupiny, podpal ją nad gazem i dodaj razem z natką pietruszki do wywaru.
  5. Obierz czosnek i dorzuć
  6. Po 30 minutach wyłów wszystko z bulionu.
  7. Wymieszaj przecier z odrobiną wywaru, a potem delikatnie dodaj wszystko do garnka.
  8. Dodaj sól, cukier i pieprz.
  9. Zagotuj.
  10. Na samym końcu wymieszaj delikatnie śmietanę z odrobiną ciepłej zupy.
  11. Potem cięgle mieszając, wlej śmietanę do zupy.
  12. Wyłącz gaz.

Z czym podawać zupę pomidorową?

Taka zupa najczęściej serwowana jest z ryżem lub makaronem. Oczywiście na ciepło. Możesz udekorować ją natką pietruszki lub koperkiem.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł