Świeżo usmażony kotlet schabowy w panierce, podany z ziemniakami na brązowym talerzu
Canva.com

Prababcia zawsze dodawała ten składnik do kotletów. Takie schabowe nie mają sobie równych!

Kotlety schabowe to nasze danie narodowe, które niektórzy pałaszują w każdą niedzielę. Czy uwielbione kotlety mogą być jeszcze lepsze? Tak, wystarczy dodać ten jeden składnik, którego używała prababcia. Sprawdź, jak zrobić najlepsze kotlety schabowe!
Reklama

Najlepsze kotlety schabowe — składniki

  • 4 kotlety ze schabu 

  • 2-3 łyżki delikatnej musztardy — kremskiej lub miodowej 

  • 2 jajka 

  • ½ szklanki mąki pszennej 

  • ¾ szklanki bułki tartej 

  • sok z ½ cytryny

  • 100 g masła

  • sól i pieprz do smaku

  • 3 łyżki oleju do smażenia 

Panierowanie kotletów schabowych w mące, jajku i bułce tartej
Canva.com

Jak zrobić najlepsze kotlety schabowe?

  1. Każdą porcję mięsa schabowego wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie kotlety (grubości ok. 0,5 cm). 

  2. Mięso skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. 

  3. Każdego kotleta smarujemy musztardą! To właśnie musztarda jest sekretnym składnikiem, który zapewnia kotletom wyjątkowy smak!

  4. Układamy kotlety jeden na drugim i zostawiamy na ok. 10 minut w lodówce, aby mięso się zamarynowało.

  5. Tak przygotowane kotlety panierujemy. Obtaczamy je w mące pszennej, następnie zanurzamy w roztrzepanych jajkach, a na koniec obtaczamy w bułce tartej. 

  6. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Opanierowane kotlety kładziemy na gorącej patelni i smażymy na złoto z obydwu stron. 

  7. Pod koniec smażenia na każdy kotlet kładziemy plasterek masła, przykrywamy patelnię i zostawiamy na kilka minut na minimalnym ogniu.

Kotlety schabowe — niedzielne must have

Kotlety schabowe to w wielu domach obowiązkowe danie, które musi pojawić się na stole w czasie niedzielnego obiadu. Kotlety podajemy z zasmażaną kapustą, buraczkami na ciepło lub ćwikłą, mizerią, sałatą ze śmietaną, surówką z kiszonej kapusty, sałatką Coleslaw lub sałatką z pomidorów. Możliwości serwowania kotletów są wręcz nieograniczone. A jeśli zostanie nam kotlecik z obiadu, z powodzeniem możemy zrobić z nim pyszną kanapkę lub sałatkę.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama