Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Zupa truskawkowa jak u babci Stasi. Tak pachniało kiedyś lato!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Czy pamiętasz zapach lata z dzieciństwa? Dla wielu z nas jest to zapach dojrzewających truskawek i przepysznej zupy truskawkowej. Ta słodka, lekko kwasowata, pełna owoców potrawa to prawdziwy smak dzieciństwa. Oto przepis na zupę truskawkową, taką jak robiła babcia Stasia.
Składniki na zupkę truskawkową
- 1 kg świeżych truskawek
- 1,5 l wody
- 100-150 g cukru (ilość do dostosowania według własnego smaku)
- 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (do zagęszczenia)
- opcjonalnie: śmietana do podania
Jak zrobić zupę z dzieciństwa?
- Umyj truskawki i usuń szypułki. Jeśli są duże, pokrój je na pół.
- Do dużego garnka wlej wodę, dodaj cukier i laskę wanilii (lub ekstrakt waniliowy). Gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.
- Do garnka z syropem dodaj truskawki. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż truskawki zmiękną.
- W małej miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody, aby utworzyć gładką pastę. Powoli dodawaj tę pastę do garnka, mieszając cały czas, aby zupa się zagęściła. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Zupę truskawkową możesz podawać na ciepło lub na zimno. Jeśli lubisz, dodaj do niej łyżkę śmietany tuż przed podaniem.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Dynia w occie - przepis babci Stasi
Czy pamiętasz smak dyni w occie, który przygotowywała Twoja babcia? To jedno z tych tradycyjnych przetworów, które kojarzą się z domowym ciepłem i aromatycznymi przyprawami. W tym artykule podzielę się przepisem babci na dynię w occie, który zachwyci Twoje podniebienie i ożywi Twoje wspomnienia.
Borówkowy dżem babci Stasi to złoto wśród przetworów
Dżemy i przetwory to skarby, które kryją się w spiżarniach naszych babć. Jednym z takich niezwykłych smaków jest borówkowy dżem babci Stasi. To prawdziwe złoto wśród przetworów, które zachwyca swoim intensywnym smakiem i aromatem. Przygotowanie tego dżemu to nie tylko kulinarne wyzwanie, ale także sposób na zachowanie tradycji rodzinnych.
Ekspresowy kisiel z truskawek. Dzieci będą się zajadać
Kisiel to deser, który cieszy się ogromną popularnością wśród dzieci, ale i nie tylko. Przygotowanie go w domu to prosty sposób na stworzenie smacznego i zdrowego przysmaku. Dzięki sezonowym truskawkom, możemy stworzyć ekspresowy kisiel, którym maluchy będą się zajadać. Oto szybki przepis, który warto wypróbować!