Apetyczne powidło śliwkowe - doskonały dodatek do rozgrzewających słodkości
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na pyszne powidło
Pyszne powidło ze śliwek możemy zrobić bez cukru i ulepszaczy smaku. Śliwki węgierki dojrzewają już w ogrodach i coraz częściej pojawiają się na targach. To pyszne owoce, które smakują doskonale nie tylko solo, ale także w deserach.
Śliwki są dobrym źródłem błonnika, potasu oraz witamin A i C. Mają też więcej przeciwutleniaczy niż jakikolwiek inny owoc. Śliwki mają niską zawartość kalorii i sodu, co czyni je idealnym pokarmem dla osób, które chcą utrzymać zdrową wagę. Mogą być używane na wiele różnych sposobów, w tym do pieczenia, gotowania i wyciskania soku.
Jak zrobić najlepsze powidło śliwkowe na świecie?
Do przygotowania pysznego powidła potrzebujemy tylko 2 kg śliwek węgierek. Oczywiście możemy użyć znacznie więcej owoców, ale wiele zależy od naszych możliwości, tj. posiadanej ilości słoików oraz wielkości garnka.
Zazwyczaj 2 kg śliwek pozwalają na przygotowanie 4 słoiczków powidła. Warto wiedzieć, że przygotowanie pysznego przetworu zajmie nam blisko 4 dni, ale wyjątkowy smak oraz aromat jest tego warty.
Na początku owoce umieszczamy w garnku z głębokim i grubym dnem. Podgrzewamy śliwki przez 4 godziny, aż w pełni się rozpadną oraz puszczą sok. Przez kolejne 3 dni robimy podobnie. Gęsty, aksamitny mus ze śliwek przenosimy do wyparzonych słoiczków. Całość zamykamy w słoiczkach, ustawionych do góry dnem.