Schab gotowany pokrojony w plastry. Obok zielenina.
Canva

Genialny schab gotowany — najlepszy na kanapki!

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wędliny. Są znacznie zdrowsze od sklepowych. Myślisz, że ciężko je przyrządzić? Wręcz przeciwnie! Zaskoczy Cię, jak proste są w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie mięsa dobrej jakości, reszta jest banalnie prosta. Zobacz, jak przygotować najlepszy schab gotowany!
Reklama

Schab gotowany — prosto i szybko

Tak naprawdę, jeśli schab będzie mniejszy, jego gotowanie może zająć łącznie... 20 minut. Mówi się co prawda o 10 minutach, jednak procedurę trzeba potem powtórzyć.

W przypadku większego kawałka może być potrzeba dłuższego przygotowywania, ale to kwestia kilku minut.

Schab gotowany — jakie składniki są potrzebne?

Majonez można pominąć lub zastąpić octem. Można spokojnie dodać więcej czosnku. Mięso koniecznie musi być dobrej jakości. Musztarda jest niezbędna, można jednak zmniejszyć jej ilość.

  • 1,5 kg schabu
  • 2 l wody
  • 3 cebule
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 6 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku

Schab gotowany — jak go zrobić krok po kroku

Mimo całkiem sporej ilości składników nie ma tu za wiele do zrobienia. Tak naprawdę, nie trzeba nawet obierać ząbków czosnku z łupiny (dzięki temu aromat będzie jeszcze lepszy).

Reklama

Warto za to zdjąć łupinę z cebuli i pokroić ją w piórka. Schab trzeba umyć, a następnie osuszyć. Nie może być zbyt chłodny, dlatego warto wyjąć go wcześniej z lodówki.

Do garnka trzeba wlać 2 litry zimnej wody. Następny krok to dodanie przypraw: soli, cukru, oleju, słodkiej papryki, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, majonezu i musztardy. Wrzucić trzeba również czosnek i cebulę.

Kiedy woda zacznie się gotować, można dodać do niej mięso. Trzeba to zrobić bardzo delikatnie! Jeśli wrzenie zostanie przerwane, trzeba poczekać, aż woda ponownie się zagotuje i przykryć garnek. Od tego momentu schab musi gotować się 10 minut. Po tym czasie trzeba wyłączyć ogień i zostawić mięso w wodzie, dopóki nie wystygnie.

Kiedy woda i schab będą zimne... Trzeba je znowu zagotować, a następnie gotować przez kolejne 10 minut.

Ostatni krok to ostudzenie mięsa i umieszczenie go w lodówce razem z wodą. Kiedy wszystko będzie naprawdę zimne, schab można wyjąć z zalewy.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama