Genialny schab gotowany — najlepszy na kanapki!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Schab gotowany — prosto i szybko
Tak naprawdę, jeśli schab będzie mniejszy, jego gotowanie może zająć łącznie... 20 minut. Mówi się co prawda o 10 minutach, jednak procedurę trzeba potem powtórzyć.
W przypadku większego kawałka może być potrzeba dłuższego przygotowywania, ale to kwestia kilku minut.
Schab gotowany — jakie składniki są potrzebne?
Majonez można pominąć lub zastąpić octem. Można spokojnie dodać więcej czosnku. Mięso koniecznie musi być dobrej jakości. Musztarda jest niezbędna, można jednak zmniejszyć jej ilość.
- 1,5 kg schabu
- 2 l wody
- 3 cebule
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 6 ziaren pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1 łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku
Schab gotowany — jak go zrobić krok po kroku
Mimo całkiem sporej ilości składników nie ma tu za wiele do zrobienia. Tak naprawdę, nie trzeba nawet obierać ząbków czosnku z łupiny (dzięki temu aromat będzie jeszcze lepszy).
Warto za to zdjąć łupinę z cebuli i pokroić ją w piórka. Schab trzeba umyć, a następnie osuszyć. Nie może być zbyt chłodny, dlatego warto wyjąć go wcześniej z lodówki.
Do garnka trzeba wlać 2 litry zimnej wody. Następny krok to dodanie przypraw: soli, cukru, oleju, słodkiej papryki, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, majonezu i musztardy. Wrzucić trzeba również czosnek i cebulę.
Kiedy woda zacznie się gotować, można dodać do niej mięso. Trzeba to zrobić bardzo delikatnie! Jeśli wrzenie zostanie przerwane, trzeba poczekać, aż woda ponownie się zagotuje i przykryć garnek. Od tego momentu schab musi gotować się 10 minut. Po tym czasie trzeba wyłączyć ogień i zostawić mięso w wodzie, dopóki nie wystygnie.
Kiedy woda i schab będą zimne... Trzeba je znowu zagotować, a następnie gotować przez kolejne 10 minut.
Ostatni krok to ostudzenie mięsa i umieszczenie go w lodówce razem z wodą. Kiedy wszystko będzie naprawdę zimne, schab można wyjąć z zalewy.