Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy. Gwarantujemy, że zrobisz ją jeszcze raz
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tej zupy potrzebne nam będą następujące składniki:
- 4 średnie ząbki czosnku,
- biała część dużego pora,
- ½ szklanki czerwonej soczewicy,
- puszka krojonych pomidorów,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- pieprz kajeński,
- cytryna albo limonka,
- masło klarowane,
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- ponadto – natka kolendry albo gałązki tymianku.
Jak zrobić rozgrzewającą zupę z soczewicy?
Przygotowanie – soczewicę przebierzmy, wypłuczmy w wodzie zmienianej co najmniej 4 razy i osączmy. Por oczyśćmy, pokrójmy w cienkie półplasterki. Czosnek obierzmy, pokrójmy w plasterki i odstawmy.
Na sporej ilości masła klarowanego zeszklijmy por. Żeby się nie przypalił, skropmy go wodą. Wsypmy soczewicę, wlejmy 155 ml wrzątku i gotujmy pod przykryciem 15-16 minut na małym płomieniu.
Następnie do podgotowanego pora z soczewicą wlejmy 2-3 szklanki wody. (Ilość wody zależy od tego, jak gęstą chcemy mieć zupę). Gotujmy do momentu, aż soczewica będzie miękka. Wlejmy krojone pomidory razem z zalewą, dodajmy czosnek, kurkumę i sporo pieprzu kajeńskiego. Gotujmy jeszcze 19-22 minut. Doprawmy zupę solą, pieprzem czarnym i sokiem z cytryny. Na koniec dodajmy kolendrę albo tymianek.