zupa z soczewicy
Canva.com

Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy. Gwarantujemy, że zrobisz ją jeszcze raz

Pyszna i delikatna - taka jest zupa z czerwonej soczewicy. Uwielbiamy to połączenie smaków! Sprawdź już dziś przepis na rozgrzewające danie, którym zachwycisz się szczególnie zimą.
Reklama

Do przygotowania tej zupy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 4 średnie ząbki czosnku,
  • biała część dużego pora,
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • pieprz kajeński,
  • cytryna albo limonka,
  • masło klarowane,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny,
  • ponadto – natka kolendry albo gałązki tymianku.

Jak zrobić rozgrzewającą zupę z soczewicy?

zupa z soczewicy
Canva.com

Przygotowanie – soczewicę przebierzmy, wypłuczmy w wodzie zmienianej co najmniej 4 razy i osączmy. Por oczyśćmy, pokrójmy w cienkie półplasterki. Czosnek obierzmy, pokrójmy w plasterki i odstawmy.

Reklama

Na sporej ilości masła klarowanego zeszklijmy por. Żeby się nie przypalił, skropmy go wodą. Wsypmy soczewicę, wlejmy 155 ml wrzątku i gotujmy pod przykryciem 15-16 minut na małym płomieniu.

Następnie do podgotowanego pora z soczewicą wlejmy 2-3 szklanki wody. (Ilość wody zależy od tego, jak gęstą chcemy mieć zupę). Gotujmy do momentu, aż soczewica będzie miękka. Wlejmy krojone pomidory razem z zalewą, dodajmy czosnek, kurkumę i sporo pieprzu kajeńskiego. Gotujmy jeszcze 19-22 minut. Doprawmy zupę solą, pieprzem czarnym i sokiem z cytryny. Na koniec dodajmy kolendrę albo tymianek.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama