Dieta upiększająca. Odcinek 13: Soczewica
Udostępnij Google News
Zdrowie

Dieta upiększająca. Odcinek 13: Soczewica

Soczewica to roślina strączkowa, której wykorzystanie w kuchni może zaprocentować nie tylko licznymi korzyściami dla zdrowia i urody, ale także tworzeniem oryginalnych i smacznych potraw, będących urozmaiceniem codziennej diety.

Istnieje kilka rodzajów soczewicy, różnią się one między sobą smakiem oraz przeznaczeniem – każdy z nich pasować będzie do innego rodzaju potraw. Żółtą i czerwoną soczewicą najlepiej wzbogacić zupy, zielona wspaniale komponować się będzie z sałatkami, zaś brązową wykorzystać możemy do przyrządzenia pasztetu lub urozmaicić nią potrawy mięsne. Wszystkie stanowią bogate źródło cennych dla zdrowia wartości odżywczych.

Soczewica dla zdrowia i szczupłej sylwetki

Soczewica zawiera przede wszystkim duże ilości ważnego dla kondycji skóry białka. Białko to jest jednym z najlepiej przyswajalnych przez organizm ludzki białek pochodzenia roślinnego. Dzięki niemu wpłynąć możemy na zachowanie zdrowej, pozbawionej niedoskonałości skóry, a nawet spowolnić proces powstawania zmarszczek. Kwas foliowy zawarty w soczewicy również wspomaga starania o piękną i świetlistą skórę, odgrywa on bowiem znaczącą rolę w syntezie DNA oraz naprawie komórek. Jeśli zależy nam na mocnych i zdrowych paznokciach, soczewica dzięki wysokiej zawartości żelaza z pewnością wpłynie na poprawę ich stanu. Potrawy z soczewicy dostarczają sporej ilości kalorii, lecz jednocześnie są bogatym źródłem błonnika, który zapewnia uczucie sytości i dzięki temu skutecznie wspomaga odchudzanie. Sięgając po nie unikniemy niekontrolowanych ataków głodu i w ten sposób łatwiej wytrwamy w postanowieniach dotyczących osiągnięcia szczupłej sylwetki.

Soczewica dla zdrowia

Soczewica, dzięki niezwykle wysokiej zawartości potasu, wpływa pozytywnie na zdrowie układu krwionośnego. Może ona skutecznie zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu, reguluje także poziom cholesterolu we krwi, dlatego warto uczynić ją składnikiem naszej codziennej diety. Jako doskonałe źródło żelaza i kwasu foliowego, soczewica stanowi wartościowe uzupełnienie posiłków dla osób zmagających się z anemią. Duża zawartość kwasu foliowego, zwanego też folacyną, powinna także zachęcić do spożywania soczewicy kobiety w ciąży – korzystnie wpływa on na zdrowie płodu, zwłaszcza na rozwój układu nerwowego dziecka.

Inspiracja - oryginalny pomysł na wykorzystanie soczewicy w naszej kuchni

Zupa krem z  czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek
1 żółta cebula
2 duże ząbki czosnku
½ pora
1 mała marchewka
400 g ziemniaków
½ szklanki czerwonej soczewicy
500 ml bulionu jarzynowego
½ łyżeczki nasion kminku
½ łyżeczki kolendry
1 łyżeczka mielonej kurkumy
½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 listek laurowy
½ szklanki mleka kokosowego
natka pietruszki

Do garnka nalej oliwy z oliwek i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj pokrojony w kostkę czosnek oraz poszatkowanego pora (białą część). Dodaj kminek oraz nasiona kolendry. Smaż na umiarkowanym ogniu przez około 2 minuty, co chwilę mieszając. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Całość uzupełnij soczewicą. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą, papryką i listkiem laurowym. Całość dokładnie wymieszaj, zalej gorącym bulionem warzywnym, przykryj i gotuj przez około 15 minut, aż składniki staną się miękkie. Na koniec dodaj mleko kokosowe i znów podgrzej. Zupę zmiksuj za pomocą blendera, podawaj z poszatkowaną świeżą natką pietruszki.

Źródło: pl.pinterest.com
Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie