Dieta upiększająca. Odcinek 13: Soczewica

Dieta upiększająca. Odcinek 13: Soczewica

Przejdź do galerii zdjęć
Soczewica to roślina strączkowa, której wykorzystanie w kuchni może zaprocentować nie tylko licznymi korzyściami dla zdrowia i urody, ale także tworzeniem oryginalnych i smacznych potraw, będących urozmaiceniem codziennej diety.
Reklama
Istnieje kilka rodzajów soczewicy, różnią się one między sobą smakiem oraz przeznaczeniem – każdy z nich pasować będzie do innego rodzaju potraw. Żółtą i czerwoną soczewicą najlepiej wzbogacić zupy, zielona wspaniale komponować się będzie z sałatkami, zaś brązową wykorzystać możemy do przyrządzenia pasztetu lub urozmaicić nią potrawy mięsne. Wszystkie stanowią bogate źródło cennych dla zdrowia wartości odżywczych.
lenses-3817956_1280

Soczewica dla zdrowia i szczupłej sylwetki

Soczewica zawiera przede wszystkim duże ilości ważnego dla kondycji skóry białka.
Reklama
Białko to jest jednym z najlepiej przyswajalnych przez organizm ludzki białek pochodzenia roślinnego. Dzięki niemu wpłynąć możemy na zachowanie zdrowej, pozbawionej niedoskonałości skóry, a nawet spowolnić proces powstawania zmarszczek. Kwas foliowy zawarty w soczewicy również wspomaga starania o piękną i świetlistą skórę, odgrywa on bowiem znaczącą rolę w syntezie DNA oraz naprawie komórek. Jeśli zależy nam na mocnych i zdrowych paznokciach, soczewica dzięki wysokiej zawartości żelaza z pewnością wpłynie na poprawę ich stanu. Potrawy z soczewicy dostarczają sporej ilości kalorii, lecz jednocześnie są bogatym źródłem błonnika, który zapewnia uczucie sytości i dzięki temu skutecznie wspomaga odchudzanie. Sięgając po nie unikniemy niekontrolowanych ataków głodu i w ten sposób łatwiej wytrwamy w postanowieniach dotyczących osiągnięcia szczupłej sylwetki.
Reklama
lenses-3817932_1280

Soczewica dla zdrowia

Soczewica, dzięki niezwykle wysokiej zawartości potasu, wpływa pozytywnie na zdrowie układu krwionośnego. Może ona skutecznie zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu, reguluje także poziom cholesterolu we krwi, dlatego warto uczynić ją składnikiem naszej codziennej diety. Jako doskonałe źródło żelaza i kwasu foliowego, soczewica stanowi wartościowe uzupełnienie posiłków dla osób zmagających się z anemią. Duża zawartość kwasu foliowego, zwanego też folacyną, powinna także zachęcić do spożywania soczewicy kobiety w ciąży – korzystnie wpływa on na zdrowie płodu, zwłaszcza na rozwój układu nerwowego dziecka.
Reklama
channa-166896_1280

Inspiracja - oryginalny pomysł na wykorzystanie soczewicy w naszej kuchni

Zupa krem z  czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 żółta cebula 2 duże ząbki czosnku ½ pora 1 mała marchewka 400 g ziemniaków ½ szklanki czerwonej soczewicy 500 ml bulionu jarzynowego ½ łyżeczki nasion kminku ½ łyżeczki kolendry 1 łyżeczka mielonej kurkumy ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 listek laurowy ½ szklanki mleka kokosowego natka pietruszki Do garnka nalej oliwy z oliwek i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
Reklama
Po chwili dodaj pokrojony w kostkę czosnek oraz poszatkowanego pora (białą część). Dodaj kminek oraz nasiona kolendry. Smaż na umiarkowanym ogniu przez około 2 minuty, co chwilę mieszając. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Całość uzupełnij soczewicą. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą, papryką i listkiem laurowym. Całość dokładnie wymieszaj, zalej gorącym bulionem warzywnym, przykryj i gotuj przez około 15 minut, aż składniki staną się miękkie. Na koniec dodaj mleko kokosowe i znów podgrzej. Zupę zmiksuj za pomocą blendera, podawaj z poszatkowaną świeżą natką pietruszki.
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: lentil soczewica
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama