Prosty przepis na pyszny krem pomidorowy. Zachwyca smakiem i aromatem!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przygotowany krem z pomidorów możesz podać potem na kilka różnych sposobów. Nie próbuj się ograniczać! Śmiało wypróbuj go z chrupiącymi grzankami, klasycznym makaronem albo też ryżem, by za każdym razem na nowo zachwycić się jego unikalnym smakiem.
Jak zrobić pyszną zupę krem z pomidorów?
Wykonanie pomidorowego kremu rozpocznij od podsmażenia dwóch małych cebulek. Najlepsze będą tutaj szalotki, ale jeśli akurat ich nie masz i nie chce ci się iść po nie do sklepu, śmiało możesz użyć dowolnej innej odmiany cebuli w dokładnie tej samej ilości.
Warzywo najlepiej podsmażyć na oliwie z oliwek, która przekaże zupie swój lekko włoski aromat. Do garnka lub patelni z przysmażającą się cebulą dodaj też od razu dwa rozgniecione lub pokrojone w mniejsze kawałeczki ząbki czosnku oraz łyżeczkę suszonego tymianku, który wzbogaci zupę o ziołowy smak.
Pięć dosyć dużych pomidorów musisz dokładnie sparzyć, by obrać je ze skórki, a następnie pokroić w mniejsze kawałeczki i dorzucić do naczynia. Gdy wszystko zostanie już pięknie podsmażone, warzywne i ziołowe dodatki możesz zalać litrem warzywnego bulionu, który musisz albo przygotować sobie wcześniej, albo też wykonać na bazie jakiejś kostki rosołowej o dobrym naturalnym składzie. Krem z pomidorów wymaga podgotowania go przez kilka minut. Dopiero gdy wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączą, wolno ci go zagęścić i zabielić z pomocą zwykłej śmietany.
Koniecznie dopraw go także szczyptą cukru, solą i świeżo mielonym pieprzem. Pyszna zupa zostanie przygotowana dosłownie w kwadrans!
Z czym podawać krem pomidorowy?
Aby krem z pomidorów przemienił się w pełnowartościowy posiłek, możesz podać go wraz z mozzarellą oraz świeżą bagietką. Posyp go również świeżą bazylią, która odegra tutaj rolę elementu dekoracyjnego.